Újrakezdődhet a börtönben dolgozók tiltakozása

Újrakezdődhet a börtönben dolgozók tiltakozása

Az Omnia szakszervezet figyelmeztetett, a börtönbeli tüntetések újraindulhatnak, amennyiben az ott dolgozók munkakörülményei nem javulnak, elmondásuk szerint ugyanis mind ez idáig semmilyen konkrét intézkedés nem történt az ügyben.

„Emlékeztetjük az igazságügyi minisztérium és a Büntetés-végrehajtási Intézetek Országos Parancsnokságának (ANP) vezetőségét, hogy a büntetés-végrehajtási alkalmazottak tiltakozásának lezárultát követő egy hónap alatt még mindig nem történt semmilyen konkrét intézkedés a börtönökben uralkodó munkakörülmények javításáért, amelyek azóta is ugyanolyan rosszak, és érezhetően hosszú távon fejtik ki hatásukat. Emlékeztetünk ugyanakkor arra is, hogy a munkaerőhiány csökkentését szabályozó eljárások és törvények nem kerültek módosításra, a túlórák száma pedig összességében még mindig meghaladja az 1,5 milliót, és ez a deficit még a közvitára bocsátott tervezet gyakorlatba ültetését is veszélybe sodorja. Következésképp azt kérjük az igazságügyi minisztériumtól és az ANP-től, hogy tegyen eleget kötelezettségének, és hozzon létre alapot, amely lehetővé teszi a börtönszemélyzet munkakörülményeinek javítását szolgáló sürgősségi intézkedések meghozatalát. Ellenkező esetben fenntartjuk a jogot a tiltakozó akciók újraindítására” – áll a MEDIAFAX-nak is eljuttatott közleményben.

Közvitára bocsátott az igazságügyi minisztérium egy olyan törvénymódosítást, amelynek értelmében azok a fogvatartottak, akik nem megfelelő körülmények között töltik börtönbüntetésüket, havi három nap szabadságot kapnának. A szakszervezet szerint ez a lépés akár hasznos is lehet.