Új szabályzatot dolgoznak ki a civil szervezetek támogatására

TIFF
A TIFF szervezői is tagjai a szabályzatot kidolgozó munkacsoportnak FOTÓ: FACEBOOK
Új szabályzatot dolgoznak ki a kultúrával foglalkozó civil szervezetek támogatására – jelentette be a kolozsvári tanács hétfői ülésén Emil Boc polgármester. Hozzátette: március 13-án és március 19-én 13 órakor megbeszélést szerveznek a város kulturális intézményeiben dolgozó fontos tisztséget betöltő személyek számára, akik egyetlen munkacsoportba tömörülve március 28-ig kidolgozzák az új támogatási szabályzatot.

A különfélék napirendi pontnál több fiatal, kultúrával foglalkozó személy szólalt fel, akik felrótták a polgármesternek és a tanácsosoknak, hogy kevés pénzt áldoznak a kultúrára. Rámutattak, a fiatal szakemberek, akik civil szervezetekben tevékenykednének, inkább a városból való elköltözés mellett döntenek, mert a jelenlegi pályázati rendszer nem nyújt elég lehetőséget sem a tehetségük kibontakozására, sem a megélhetésükre.  

Az új szabályzat kidolgozásában főszerep jut a Kolozsvári Kulturális Központnak (CCC), amelynek egyik munkatársa Szakáts István a hétfői ülésen is felszólalt. 

 „A szabályzat kidolgozására felkért CCC írásba foglalt véleménye szerint a szabályzat kidolgozása júniusban fejeződhet be, a polgármester úr viszont március végét emlegette, mint lehetséges dátumot. Ha alig két hónap elegendő lenne a szabályzat kidolgozására, akkor miért kellett négy évet várni arra, hogy az önkormányzat az új szabályzat kidolgozása mellett döntsön?” – vetette fel a kérdést Szakáts. „A város integrált fejlesztési stratégiája (SIDU) szerint 2024-ben, azaz idén ötmillió eurót kellene a városnak kultúrára fordítania. Ám ha olyan mértékben nő a kultúrával foglalkozó civil szervezetek támogatása, ahogyan azt az elmúlt időszakban tapasztaltuk, akkor az ötmillió eurós támogatási keretösszeget csak 35 év múlva érjük el. A SIDU a város kulturális életének gondjaiként beazonosította az önkormányzat korlátozott kompetenciáját és anyagi ráfordítását. Kérem a városvezetést, vegye figyelembe a szakemberek véleményét – fogalmazott Szakáts István. 

Alexandra Oană USR-s tanácsos emlékeztette a városvezetést, hogy az USR pár hónappal ezelőtt benyújtott egy szabályzat-tervezetet a kultúrával foglalkozó civil szervezetek támogatására, ám a tervezet azóta a fiókban pihen, és a városvezetés nem hajlandó azt megvitatni, közvitára bocsátani. Dan Tarcea alpolgármester megkerülte a választ, és csak annyit mondott, hogy a márciusi megbeszéléseken az USR-s tanácsosok is bemutathatják a tervezetüket.