Másik köztisztasági céget szerződtet Kolozsvár városvezetése

A Rosal búcsút inthet a megbizatásnak

Másik köztisztasági céget szerződtet Kolozsvár városvezetése
Új utca- és hóeltakarító céggel kötendő keretszerződésről szóló határozattervezetet hagyott jóvá a Kolozsvári Tanács tegnapi rendkívüli ülésén, miután a városvezetés elégedetlen volt a Rosal köztisztasági vállalat eddigi munkavégzésével. Helyette a Supercom vállalat fogja takarítani Kolozsvár I-es körzetének utcáit.

A Rosal cég több mint 350 kolozsvári utcát takarított eddig, amelyek a Monostor, a Hajnal, a Nyárfasor, a Fellegvári, a Donát negyedben találhatók, de néhány belvárosi utca tisztaságáért is ő felelt. Az új cég áfamentesen közel 74,5 millió lejért biztosítja majd körzetének köztisztaságát, azaz az utcák gépi és kézi seprését, öntözését, járda- és vízelvezető-árkok takarítását, 1900 oszlopra függesztett és 150 lábon álló szemetes kuka ürítését. A szerződést 60 hónapra, azaz öt évre kötik meg.

Míg Kolozsvár I-es körzetének köztisztaságáért új cég felel majd, a II-es körzetet továbbra is a Brantner hulladékkezelő vállalat alkalmazottai  takarítják. A II-es körzethez a Hóstát/Marasti, a Györgyfalvi, a Tisztviselő/Andrei Muresanu, az Irisz, a Szamosfalvi, a Bulgária negyedben, a Kerekdomb és a belváros többi utcája tartozik.

Idén áprilisban négy cég – a Rosal, a Brantner, a Supercom vállalat ésa Polarius Medius-Polaris M Holdingtársaság – nyújtott be árajánlatot a város I-es körzetének takarítására, a szerződés értékét akkor 91 millió lejre becsültek. A közbeszerzési eljárás lebonyolítását követően a Supercom vállalatot nyilvánították győztesnek. Utólag a Brantner és a Rosal cég megfellebbezte a döntést az Országos Óvás-elbíráló Tanácsnál (CNSC), amely elutasította az óvásokat. Ezt követően a két cég a Kolozs Megyei Ítélőtáblához fordult, amely arra hivatkozva utasította el a fellebbezést, hogy azt túl későn nyújtották be. A Polaris cég által benyújtott ajánlatot műszaki hiányosságokra hivatkozva utasították el. Így a Supercom cég került ki győztes pályázóként.

A Supercom vállalatot a bukaresti milliomos, Ilie Ciuclea üzletember családjának tulajdona, aki 2004-2008 között szociáldemokrata párti (PSD) szenátor volt, illetve betöltötte a Románia Haladása Országos Egyesület (UNPR) alelnöki tisztségét is. 2013-tól kezdődően Ciuclea a Romániai York Rítusú Szabadkőműves Rend Nagymestere is.

A Supercom 1990 áprilisában kezdte el tevékenységét, és 2019-ben 8,5 millió lejes nyereséget könyvelhetett el, jelenleg 1900 alkalmazottat foglalkoztat. Ciuclea tölti be a cég ügyvezetőjének tisztségét, és ő a cég többségi részvényese is.

A közelmúltban olyan hírek is napvilágot láttak, miszerint a Supercom céget Elena Udrea ex-miniszter volt férje, Dorin Cocos üzletember alapította volna Alexandru Bittner üzletemberrel, és a céget csak később vette át a Ciuclea család, ám erre vonatkozó bizonyíték nincs. Az viszont nyilvánvaló, hogy a román tőkéjű cég mintha bérletett váltott volna a közpénzek megszerzésére, hiszen szerződése van a Hidroelectrica vállalattal és Bukarest 2-es kerületének polgármesteri hivatalával is.