U-BT: Kolozsvárott is nyert az Alba Fehérvár

U-BT: Kolozsvárott is nyert az Alba Fehérvár
A Székesfehérvári Alba Fehérvár jó hajrával öt ponttal győzött Kolozsvárott szerda este a férfi kosárlabda Európa Kupa második csoportkörének negyedik fordulójában. Tavaly a székesfehérvári első meccsen is a magyar csapat nyert, és egy felkészülési tornán is legyőzte a kolozsváriakat. A találkozót az új sportcsarnokban rendezték, mintegy 3000 néző tekintette meg.

A fehérváriak a második szakasz előző három meccsét két győzelemmel és egy vereséggel hozták le, és a kolozsváriak is ugyanilyen mérleggel álltak.

Szoros volt az első két negyed, általában az U-BT-nél volt az előny, de a nagyszünetre úgy került ötpontos hátrányba (48:43) az Alba Fehérvár, hogy bő egy perccel a második tíz perc vége előtt még eggyel vezetett, a hazaiak azonban két sikeres távoli dobással zárták a szakaszt – Alekszandar Raszics és Maxim Pusztozvonov volt eredményes.

A harmadik tíz perc után egy pont volt a kolozsváriak előnye (64:63), majd a negyedik negyed első felében többször is átvehette volna a vezetést a magyar bajnokságban éllovas fehérvári együttes, de sok volt a pontatlan dobás, így az U-BT lépett meg hét ponttal (a 37. percben 76:69 Filip Adamovics triplájával és Pusztozvonov kosarával). A hajrára viszont feljavult az Alba Fehérvár, ennek eredményeként sikerült fordítania. Győzelmével a magyar együttes átvette a vezetést a csoportjában.

Az EK második csoportkörében a hat csoportgyőztes és a két legjobb második jut a nyolcaddöntőbe, amelynek másik nyolc csapata a Bajnokok Ligájából érkezik.

Az U-BT vezetőedzője, Mihai Silvăşan a következőket nyilatkozta: „Fájdalmas így veszíteni, mert ez nagyon fontos meccs volt a továbbjutás szempontjából. Elméleti esélyünk még mindig van a továbbjutásra, de ahhoz az idegenbeli meccseken kell kiválóan szerepelni. A mostani mérkőzés nagy részében jól játszottunk, de a hajrában több hibát elkövettünk, és könnyű kosarakat dobhatott az Alba. Sok fontos támadólepattanót szerzett ellenfelünk, ami kulcsfontosságúnak bizonyult, főleg a végjátékban. Következik szombaton a Nagyszebeni ESK elleni bajnoki rangadó (a Horia Demian Sportcsarnokban 20 órai kezdettel, élőben közvetíti a DigiSport2 tévéadó – szerk. megj.), most arra kell összeszedjük magunkat.”

Férfi kosárlabda Európa Kupa, O-csoport, 4. forduló: • Kolozsvári U-BT–Székesfehérvári Alba Fehérvár 81:86 (21:21, 27:22, 16:20, 17:23) • BL Pardubice (cseh)–Elan Béarnais Pau-Lacq-Orthez (francia) 92:77.

Pontszerzők:

U-BT: Maxim Pusztozvonov 23, Alexandar Raszics 17, Filip Adamovics 15, Kyndall Dykes 13, Ousmane Barro 8, George Toth 5; játszott még: Török Roland, Tudor Gheorghe és Teodor Jucan; edző: Mihai Silvăşan

FEHÉRVÁR: Lóránt Péter 19, Justin Edwards 16, Brandon Taylor 13, James Farr 12, Winston Shepard 9, Luka Markovics 8, Bradford Burgess 5, Keller Ákos 4; játszott még: Tóth Péter; edző: Dzunics Braniszlav.

Az állás: 1. ALBA FEHÉRVÁR 7 pont, 2. Pau-Lacq-Orthez 6 (336:300), 3. U-BT 6 (327:314). 4. Pardubice 5.

Sorozatban három hazai mérkőzés után, a január 18-i francia és utána a cseh kiszállás immár létfontosságúvá vált az U-BT számára.