FRISSÍTVE – TŰZ A TETAROM 1-NÉL, A TÖRÖKVÁGÁSNÁL

FRISSÍTVE – TŰZ A TETAROM 1-NÉL, A TÖRÖKVÁGÁSNÁL
Tűz ütött ki a Tetarom 1 ipari parkban, a Törökvágásnál, értesülések szerint az itt működő, textil és bőr autóalkatrészeket forgalmazó Broda cégnél történt a baleset.

A helyszínre négy tűzoltóautó és egy SMURD-csapat érkezett, áldozatokról, sérültekről mindezidáig nincsenek információk.  Egyelőre nem tudni, hogy mitől kapott lángra a helyiség. A mintegy 600 négyzetméteres csarnokban több vállalat is működik.

A RO-Alert reggel 7 órakor figyelmeztette a kolozsváriakat a veszélyhelyzetre, felhívta  a környéken lakók figyelmét, hogy zárják ablakaikat, amennyire lehet, ne lélegezzék be a füstöt.

A Kolozs Megyei Katasztrófavédelmi Hivatal (ISU) tájékoztatása szerint a hatóságoknak jelenleg nincs tudomása mérgező vegyi anyagok jelenlétéről.

Tasnádi Szilárd, Kolozs megye prefektusa a Facebookon közzétett felhívásában a hatóságok és katasztrófavédelmi szervek utasításainak megfelelően arra kér mindenkit, hogy kerüljék el a környéket, zárják be a lakások ablakait a baleset helyszínén keletkező nagy mennyiségű füst miatt.

A Kolozs Megyei Környezetvédelmi Ügynökség szerint a tűzvész nem érintette a levegő minőségét. A hatóság arról tájékoztatott, hogy a belvárosi Balcescu-líceum udvarán elhelyezett levegőmérő berendezésnél a mutatók enyhe emelkedését jegyezték, de azok egyike sem érte el a határértékeket. Nem jegyeztek magasabb értékeket a további három kolozsvári berendezésnél sem, amelyek a Szamosfalvi/Aurel Vlaicu, Türr István/1 Decembrie 1918 és Béla király/Dambovitei utcákban figyelik a levegő minőségét. A környezetvédelmi hivatal szerint a mutatók viszonylag alacsony értékei az enyhe légmozgásnak köszönhetőek, amely a talajmentén és több mint 50 méteres magasságban egyaránt gyenge volt. A mintegy 2,3 m/s sebességű északi szél a füstöt déli-délkeleti irányba oszlatta. Ez azt jelenti, hogy a tűzvész helyszínétől nem Kisbács, hanem inkább a falumúzeum, Hója-gerinc, részben a Fellegvár irányába vitte a füstöt, a domb felé, így vélhetően a magasabb levegőrétegekbe került, ezért sem vált érzékelhetővé a monitorozó készülékek számára. A levegő minőségét mérő berendezések egyébként a tűzvész helyszínétől jóval keletebbre vannak, csak az egyik található a Donát negyedben, a Szamos közelében.

A tűz okait teljes eloltása után vizsgálják ki. Ma délután még nem lehetett belépni a csarnokok területére, s bár dél előtt a lángokat megfékezték és a tűzoltócsapatok egy része visszavonult, továbbra is gondoskodni kellett a fennmaradó parázsló tűzfészkekről. A tervek szerint a füstölgő cellulózanyag halmokat szét kellett bontani, csak azután válhatott biztonságosan bejárhatóvá a tűzvészben érintett terület és lehet majd eltávolítani a forróság miatt a talaj szintjéig elgörbült fémszerkezetet.

Fotó: Stiridecluj.ro