Tökéletesítik a faanyag-nyomonkövető rendszert

Tökéletesítik a faanyag-nyomonkövető rendszert
A kormány jóváhagyta azt a 46 millió eurós beruházást, amelyből a környezetvédelmi minisztérium a legkorszerűbb technológiákkal fejleszti és egészíti ki a SUMAL 2 faanyag-nyomonkövető rendszert - jelentette be Tánczos Barna miniszter.

A fejlesztések során az egész országban térfigyelő kamerákat helyeznek el, amelyekkel még jobban nyomon követhető és valós időben beazonosítható lesz a faanyagszállítmányok útja, illetve egy műholdfelvételek elemzésére alkalmas informatikai rendszert is üzembe helyeznek.

„Ezáltal nyomon tudjuk követni erdeink állapotát és beazonosítani az esetleges veszélynek kitett területeket, akár az éghajlatváltozás, akár az illegális tevékenység által” - idézte a tárcavezetőt az RMDSZ közleménye.

A videókamerás hálózatot összekapcsolják a SUMAL 2 faanyag-nyomonkövető rendszerrel és az útadó-ellenőrző kamerákhoz hasonlóan riasztást generál majd illegális faanyagszállítmány esetén, ezzel hatékonyabb lesz az ellenőrző szervek munkája. A műholdfelvételek alapján időszakosan azonosítani lehet majd az erdei növényzetben a hiányos területeket, és ezeket elemezve és összevetve a jogszerű fakitermelésre vonatkozó adatokkal, valamint a természeti katasztrófák által érintett területekkel, lehetőség lesz az illegális fakitermelés vagy éghajlatváltozás által veszélyeztetett területek beazonosítására – írja az Agerpres hírügynökség.

A műholdfelvételek fejlett térinformatikai elemzési platformjának, a riasztások helyszíni ellenőrzésére szolgáló mobilalkalmazásnak és egy webGIS portál kifejlesztésének célja az, hogy lehetővé tegye az erdőállományban bekövetkező változások automatikus észlelését, eltérés esetén riasztások generálását, automatikus adatcserét más rendszerekkel és intézményekkel, automatikus térképek készítését az erdőállományban bekövetkezett változásokról. Mindez havonta frissített műholdképek alapján lesz lehetséges.

Az integrált erdőfelügyeleti informatikai rendszer kiépítése az országos helyreállítási terv digitalizációs fejezetének részeként 2024 végéig valósul meg.