Több mint 7 ezer büntetőeljárás kábítószer-fogyasztás miatt

Több mint 7 ezer büntetőeljárás kábítószer-fogyasztás miatt
Ma a belügyminiszter bejelentette: 2021-ben több mint 7000 büntetőeljárást indítottak a román hatóságok kábítószer-fogyasztás, kábítószer és tiltott anyagok illegális birtoklása miatt.

Lucian Bode hozzátette: 73 ezer résztvevővel zajló Saga fesztiválon naponta 400 belügyi alkalmazott teljesített szolgálatot, 129 büntetőeljárást indítottak, 119 eljárást kábítószer-fogyasztás, kábítószer és tiltott anyagok illegális birtoklása miatt.

Mint ismeretes, a múlt hétvégén zajló bukaresti Saga fesztiválon két fiatal meghalt és több résztvevőt kórházba kellett szállítani kábítószer-túladagolás miatt.

Ma a belügyminisztérium minden illetékes struktúrájának a bevonásával nagyszabású tanácskozást tartott, amelynek eredményeképpen új intézkedéseket dolgoznak ki a kábítószer-kereskedelem és -fogyasztás megelőzésére és leküzdésére.

„Újraértékeljük az adatgyűjtési tevékenységeket, a belügyi munkatársaknak további képzéseket tartunk, létrehozzuk a nagy közönséget vonzó rendezvények naptárát, és ezeken fokozzuk a belügyi szervek jelenlétét” – jelentette ki Bode.

Azt is elmondta, hogy 2021-ben 52 bűnszövetkezetet számoltak fel, több mint 1600 személyt állítottak bíróság elé és 2,8 tonna kábítószert foglaltak le a román belügyi szervek. A Konstancán lefoglalt 1,4 tonna heroin az utóbbi 30 év második legnagyobb drogfogása volt az Európai Unióban. 'Ezek a számok sokat elmondanak a belügyminisztérium tevékenységéről' - nyomatékosította a miniszter.