Tiltakozóakciókkal fenyegetőzik a Sindalimenta

Tiltakozóakciókkal fenyegetőzik a Sindalimenta
Nagyszabású tiltakozóakciókat helyezett kilátásba a Sindalimenta Élelmiszeripari Szakszervezeti Szövetség, ha a kormány eltörli az élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban dolgozók adókedvezményét.

A Sindalimenta vasárnapi közleményében emlékeztetett, hogy az élelmiszeriparban a külkereskedelmi mérleg hiánya tavaly meghaladta az 5,6 milliárd lejt, ami 20 százalékkal több a 2021-ben jegyzettnél. „Ezeknek a statisztikáknak el kellene gondolkodtatniuk az új kormányt, de úgy tűnik, nem tekinti prioritásnak az élelmiszeripart” – fogalmaztak. Hozzátették, miközben az IT-szektorban dolgozókat mind Marcel Ciolacu jelenlegi, mind Nicolae Ciucă volt miniszterelnök azonnal biztosította arról, hogy nem nyúlnak a több mint 20 éve érvényben levő adókedvezményeikhez, a román élelmiszeripart és mezőgazdaságot ismét magára hagyják.

A szakszervezeti szövetség elnöke, Dragoş Frumosu szerint a régi és az új kormány felelőtlen politikája csak rontani fog Románia gazdasági és pénzügyi helyzetén, és a versenyszférában dolgozók fogják ezt a leginkább megérezni. Úgy véli, az élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban dolgozók adókedvezményeinek megszüntetése a munkanélküliek számának emelkedéséhez, sok cég bezárásához és az élelmiszerimport további növekedéséhez fog vezetni.

Az adókedvezmények megszüntetése esetén a Sindalimenta nagyszabású tiltakozóakciókat fog szervezni, amelyek menetrendjét később közlik – derül még ki a tájékoztatásból.