Tăriceanu együttműködne az RMDSZ-szel

Tăriceanu együttműködne az RMDSZ-szel
Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus elnöke, a szabadelvű ALDE vezetője továbbra is számol azzal a lehetőséggel, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel is együttműködjenek a decemberi parlamenti választások után, annak ellenére, hogy Liviu Dragnea PSD-elnök a napokban többször is kizárta a magyar érdekképviselettel közös kormányzást.

Tăriceanu a közszolgálati televíziónak nyilatkozva hétfőn azzal érvelt: nem jó figyelmen kívül hagyni a magyar kisebbség célkitűzéseit, mert amikor a lakosság egy jelentős hányadát semmibe veszik, és kizárják a döntéshozatalból az "szélsőséges kilengések" kockázatával jár. A politikus, aki 2004-től 2008-ig Románia miniszterelnöke volt, hasznosnak és gyümölcsözőnek ítélte az RMDSZ-szel korábbi koalíciós együttműködését.

Úgy értékelte: 1918 után Erdély többségi románság - amely a városokban ugyan kisebbségben volt, de a térség egészében többséget alkotott - az "anyaországhoz való visszatérést" követően megszűnt másodrangúnak lenni, és a "többiekkel, a magyarokkal egyenrangú" polgársággá lépett elő. A politikus szerint nem állítható, hogy 1990 után a magyarság mellőzött lett volna Romániában, Tăriceanu szerint ugyanolyan mértékben teljesültek célkitűzései, mint a többségi román lakosságé.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Belpol
A június 9-i választásokon való részvétel fontosságát hangsúlyozták csütörtökön, Kolozsváron az RMDSZ, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Kolozs megyei szervezeteinek elnökei. Csoma Botond, Fancsali Ernő és dr. Schwartz Róbert egybehangzóan rámutattak arra, hogy a pártok között választási versenynek akkor van helye, amikor az nem veszélyezteti a közösségi érdeket. Az európai parlamenti választásokat illetően azonban a politikai erők együttműködnek, így a magyar összefogás listájára kérik a közösség tagjainak szavazatát. Továbbá az önkormányzati választásokon, azokon a helyeken, ahol minden egyes magyar szavazat számít a magyar jelöltek választási sikere szempontjából, nem lépnek választási versenybe az erdélyi magyar pártok.
Belpol