Tanév végén is pörögtek a szamosújvári Tékánál

Tanév végén is pörögtek a szamosújvári Tékánál
A Téka Alapítvány idén is megszervezte a szamosújvári és környékbeli gyerekek számára anyanyelvi vetélkedőjét, amely az anyanyelvművelést és közösségszervezést egyaránt célul tűzte ki. Az elemisek számára még a tanév elején, a járványügyi szabályok időszakában szervezték a versenyt, az általános iskolások és középiskolások május végén vetélkedtek.

Az 5-8. osztályos Pörgettyű témája az idő volt. A 7 csapat történelmi időszakok mentén oldott játékos nyelvi feladatokat. Például írtak emailt a hét vezérnek, megoldották az esztergomi püspök felkelőkhöz írt leveléhez kapcsolódó feladatot, a nyelvújítók mintájára ők is alkottak új szavakat, tudósítottak a Pilvaxból, majd eljutva a mai csetnyelvig ikonokkal leírt verscímeket fejtettek meg. A verseny feladatait a Genially alkalmazás segítségével ismertették interaktív, esztétikus módon. A feladatokat Debreczeni Orsolya magyartanár és Hajdú Enikő angoltanár állította össze. A zsűri tagjai Kis Angéla, Papp Erzsébet és Szabó Annamária voltak, a résztvevők pedig a szamosújvári Kemény Zsigmond Elméleti Líceum, a bálványosváraljai és magyarszováti iskolák diákjai.

A középiskolás vetélkedő idei témája a művészi nyelv volt. A diákok olyan feladatokat oldottak meg, amelyek a nyelvi kreativitást igényeltek. Az írásbeli feladatlapot is a nyelvi kreativitásra élezték ki, de a nyelvhelyességet és a helyesírást is pontozták. Legsikeresebbnek az a feladat mutatkozott, amelynél Dixit kártyák alapján alkotott sztorit kellett előadniuk a csapatoknak. Összesen 9 csapat vett rész, a KZSEL középiskolás osztályaiból. A diákok nagy része 150 pont fölötti/körüli értéket ért el a maximális 200 pontból. A zsűri nehéz feladatát Schuller Hajnal, Debreczeni Orsolya, Szabó Annamária és Papp Erzsébet látta el.

Ezúttal is jó hangulatú közös játékká vált a vetélkedő, amely évről évre vonzza a diákokat. Jövőre, reményeink szerint korlátozás nélkül vendégül láthatjuk a környező iskolák diákjait is. Támogatónk az Emberi Erőforrások Minisztériuma volt.