Mezőség ma – folklorisztikai Ismeretterjesztő és oktatásmódszertani szakmai fórum és képzés

mezőség ma szakmai fórum és képzés
Újszerű és összetett háromnapos rendezvénysorozatot szervez a szamosújvári Téka Alapítvány és a Téka Szórványkollégium idei Petőfi ösztöndíjasa Nyitrai Marianna Mezőség ma címmel április 12-14 között. A háromnapos rendezvényt, amely folklorisztikai, ismeretterjesztő és oktatásmódszertani szakmai fórum és képzés néptáncoktatóknak, pedagógusoknak, a folklór és/vagy Mezőség iránt érdeklődőknek ajánlják.

A program a szamosújvári Téka Alapítvány székhelyén ismerkedéssel kezdődik április 12-én, pénteken, amit az esti táncházban is folytatni lehet. Szombat délelőtt zajlanak a néprajzi előadások, amelyeken a válaszúti táncok, széki gyermekjátékok, ördöngösfüzesi lakodalmi szokások, mezőkeszüi nóták kerülnek fókuszba ismert néprajzkutatók előadásában. Könczei Csongor,  Both József, Székely Melinda, Cserey-Both Zsuzsa, Juhász Zoltán és Mihó Attila mutatják be szakmai kutatásaikat és gyűjtéseiket. 

Ebéd után, illetve vasárnap délelőtt gyakorlati oktatás zajlik: hangszeres (furulyás és vonós) és vokális zenei foglalkozásokon, illetve táncos és mesemondó bemutatókon, interaktív beszélgetéseken lehet részt venni. A felsoroltak mellett lesz még mesemondó foglalkozás Fábián Éva és népdaléneklési foglalkozás Nyitrai Marianna vezetésével.  

Szombat este az Ördöngös zenekar és tanítványaik muzsikálnak a táncházban, míg péntek este a Bagó Banda húzza. 

Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezni illetve információkat kérni a mezosegma@teka.ro emailcímen lehet.