Talapzatügy, aminek semmi köze a szoborhoz (VIDEÓVAL)

(Ál)nemzeti sérelmek az Erdélyi iskola szoborcsoport körül

Talapzatügy, aminek semmi köze a szoborhoz (VIDEÓVAL)
Bő egy hete vita tárgya a kolozsvári román sajtóban és a közösségi médiában, hogy a Farkas utca felújításával összefüggésben a Babeş–Bolyai Tudományegyetem főépülete közelében álló, Erdélyi iskola szoborcsoport talapzatát eltávolították, az alakok lekerültek a talapzatról az utcaszintre. Negatív felhangokat váltott ki az is, hogy Emil Racoviţă biológus, barlangász mellszobrát a róla elnevezett líceum udvarára helyeznék. Bár a (változtatásokat tartalmazó) tervet az önkormányzat műszaki igazgatósága és a műemlékvédelmi bizottság is ellenjegyezte, a városháza pedig építési engedélyt adott ki a talapzat eltávolítására, a Făclia román napilap nacionalista irányba terelte az ügyet: személyeskedő hangvételű cikkeiben azzal vádolta a Farkas utca korszerűsítésén dolgozó tervezőiroda egyik vezető építészét, Macalik Arnoldot, hogy nem tartja tiszteletben a román történeti szimbólumokat.

*** A helyszínen készített képsorok ide kattintva érhetők el. ***

A Farkas utca felújítása tavaly januárban kezdődött el, a Színház/Emmanuel de Martonne utca és a Farkas utcai templom közötti térrésszel. Amint arról tájékoztattunk, a Farkas és további nyolc belvárosi utca átalakítására vonatkozó, a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal és a Romániai Építészkamara erdélyi fiókja által meghirdetett nemzetközi tervpályázatot a Mossfern Arhitectura tervezőiroda nyerte meg, amelynek egyik munkatársa a közismert kolozsvári építész, Macalik Arnold. A verseny kiírása előtt az építészkamara és a városvezetés hosszú egyeztetéseket folytatott, körültekintő előtanulmányok és feladat-összeállítás is készült a pályázók számára.

A Farkas utca korszerűsítésére vonatkozó projekt összetett, számos eleme van, az autóforgalom visszaszorításától a faültetésig vagy környezetkímélő közvilágításig. Szerepel benne az is, hogy Emil Racoviţă mellszobrát áthelyezik a nevét viselő iskola előtti helyéről az intézmény udvarára.

Főépítész, polgármester jóváhagyta a talapzat nélküli tervet

A Petru Maiort, Gheorghe Şincait és Samuil Micut megjelenítő, 1973-ban készült, Erdélyi iskola elnevezésű szoborcsoport talapzatának eltávolítására vonatkozó javaslat – a jelenlegi információk szerint – valamivel később, az építési engedély kibocsátását kérő műszaki dokumentáció (DTAC) szakaszában került be a tervbe, viszont a változatás csakis ennek a dokumentációnak az önkormányzat általi elfogadása után történhetett meg.

A Clujul Civic szervezet Facebook közösségi oldalán közölt összefoglalóra érkezett hozzászólások egyike pontosan erre hívja fel – teljesen jogosan – a figyelmet: a műszaki tervet annak idején a városi főépítész aláírta, és a polgármesternek is el kellett fogadnia.

A Făclia helyi román napilap az elmúlt napokban közölt uszító hangvételű cikkeivel magyarellenes irányba terelte a kérdést, azzal vádolva az egyszerűen csak „Arnold”-nak titulált építészt, hogy tervezőirodájával „tönkreteszi a város szimbólumait”. Nem meglepő az sem, hogy néhány napja a Făclia már arról számolhatott be, hogy kolozsvári személyiségek (többek között a Román Akadémia tagjai) petíciót írtak alá, amelyben követelik, hogy állítsák vissza az Erdélyi iskola szoborcsoport talapzatát, „adják meg az alkotásnak a méltó tiszteletet”.

Román civil aktivista: álszent diskurzus

A Clujul Civic egyesület közismert aktivistája, Adrian Doho­taru Facebook-bejegyzésében felhívja viszont a figyelmet néhány számottevő szempontra. Egyrészt arra, hogy az Erdélyi iskola szoborcsoport kapcsán zajló vitát „az érvek helyett az érzelmek uralják”, és az egész diskurzus – több tekintetből is – álszentnek minősül. Kiemeli, annak idején, pontosan a Clujul Civic által kezdeményezett közvitán ő maga is amellett foglalt állást, hogy jobb lenne, ha a szoborcsoport a talapzaton maradna, de „a tervezők és a műemlékvédő bizottság tagjainak érvei meggyőzték arról”, hogy megfelelő lehet az a megoldás, amely az alakokat járószintre helyezné, Emil Racoviţă mellszobrát pedig az utcáról a líceum udvarára költöztetné.

Romul Ladea eredetileg semmit sem javasolt szobra talapzatáról (Fotó: Rohonyi D. Iván)

Dohotaru szerint bármi legyen is a döntés a talapzatot vagy a Racoviţă-mellszobor elhelyezését illetően, ennek nem érzelmi indíttatásokból, hanem szakmai érvekből kellene fakadnia. „Az évtizedekig nem zavart senkit, hogy az Erdélyi iskola szoborcsoport mellett parkoló van, hogy a Racoviţă-múzeum parlagon álló, elhanyagolt hely – és mindehhez semmi közük nem volt a magyaroknak. Hol volt akkor a patriotizmus?” – vetette fel a kérdést.

Megjegyzi, „a legnagyobb csalódás számára az volt”, hogy Kolozsvár polgármestere a nyilvánosságban terjedő, nacionalista indulatok által vezérelt vita nyomán a tervezőkre és a műemlékvédő bizottságra hárította a felelősséget, amikor „meggondolta magát” a változtatások kérdésében. Az aktivista szerint, ha felmerültek ezek a felvetések, az elöljárónak legalábbis közvitát kellett volna összehívnia a városházán, meghallgatnia az érveket és ellenérveket, mielőtt egyszerűen elrendelte volna a szobroknak az eredeti helyzetükbe/helyükre való visszaállítását.

Kockázatos polgármesteri pálfordulás

Hétfőn egyébként Emil Boc még a Ziua de Cluj portálnak nyilatkozva arra kérte a város polgárait, „legyenek nyugodtak, várják meg türelemmel a felújítási terv befejezését”, mert ez európai uniós alapokból támogatott beruházás és az Európai Unió „csak olyan terveket finanszíroz, amelyek korszerűsítik, javítják a gyalogosövezeteket és bővítik a városi zöldövezeteket”. Szerdára viszont nagyot változott az elöljáró hozzáállása: a román sajtó arról számolt be, hogy Emil Boc „felszólította a tervezőket, az Erdélyi iskola szoborcsoportot állítsák vissza abba az állapotába, ahogyan a felújítás elkezdése előtt volt, a Racoviţă-mellszobrot pedig tegyék vissza arra a helyszínre, ahol eddig állt”. Kifejtette, amint elkészül majd a kutatónak egy „újabb szobra”, a büsztöt az iskola udvarára költöztetik.

A „felszólítás” kíséretében a polgármester nem mulasztotta el megjegyezni azt sem: „arra kéri a tervezőket, és a felújítási folyamat illetékes szereplőit”, „tartsák tiszteletben a város multikulturális jellegét, a kolozsvári köztéri emlékek szimbolikáját, történeti hagyományait”, és „olyan döntéseket hozzanak, amelyek a közösséget összetartó értékeket emelik ki, nem pedig olyanokat, amelyek bomlasztják azt”.

Talapzat nélküli eredeti, „kerti törpe” Racoviţă-szobor

A történethez hozzátartozik, hogy a szoborcsoport talapzatának megőrzése mellett kardoskodók azzal érveltek: a szobrász, Romul Ladea ezt a megjelenített személyiségek alakjaival egységben képzelte el. Adrian Dohotaru megjegyzi: a felújítás tervezői a korábbiakban egyértelműen rámutattak arra, hogy a szobrász nem javasolt semmit a talapzatot illetően annak idején, sőt más, talapzat nélküli alkotásai is ismertek.

Virgil Pop műépítész szerint méltatlan Racoviţához az utcai mellszobor (Fotó: Rohonyi D. Iván)

Megszólalt az ügyben a talapzatot tervező építész, Adriana Matei is, aki sérelmezi, hogy vele nem konzultáltak. A Clujul Civic összegzésében viszont Adrian Dohotaru rámutat arra, hogy ez a talapzat Matei első munkája volt Kolozsváron, érthető az érzelmi kötődése, viszont pontosan az a Vasile Mitrea építész kérte fel rá, aki 2018-ban az illetékes műemlékes bizottság tagjaként kedvezően véleményezte a tervet, hogy a szoborcsoport alakjait az utcaszinten helyezzék el…

A Clujul Civic Virgil Pop műépítészt, a Kolozs megyei műemlékvédelmi bizottság főtanácsosát is idézi, aki a városháza által szervezett egykori közvitán elmondta: a Racoviţă-mellszobrot annak idején terv és engedély nélkül állították fel, és „úgy áll ott, mint egy kerti törpe”.

CSOMA BOTOND: „MÉG VAN MIN DOLGOZNUNK KOLOZSVÁRON”
„A szakmai véleményt kellett volna figyelembe venni, és nem nemzeti kérdéssé alakítani az ügyet” – válaszolta az ügyben a Szabadság megkeresésére Oláh Emese alpolgármester. Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke, az RMDSZ parlamenti képviselője a téma kapcsán közzétett Facebook-bejegyzésében azt írta: „Tetszik nekem az Erdélyi iskola szoborcsoport. Annak idején az Európai Tanulmányok Karának hallgatójaként, amelynek székhelye a közelben van, sok időt töltöttem a szobor környékén. Megrökönyödéssel észleltem, hogy a Farkas utca felújításával kapcsolatos városi esztétikai kérdés a mi városunkban, amely multikulturálisnak tarja magát, szomorú emlékű nacionalizmus felé hajlik, az építészeket és a tervezőket etnikai támadásnak teszik ki. Nem tudom, hogy jobb: talapzattal vagy talapzat nélkül? Melyik a legmegfelelőbb hely Emil Racoviţă mellszobrának? Nem értek hozzá, de azt hittem, hogy az ilyen döntéseket a szakmai érvek alapján hozzák meg. Ez nem sikerült Kolozsváron 2023-ban, tehát még van min dolgoznunk!”

(Borítókép: Rohonyi D. Iván)