Táblagépeket vásárol az online oktatáshoz a kolozsvári városháza

Táblagépeket vásárol az online oktatáshoz a kolozsvári városháza
A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal 261 ezer eurót fordít arra, hogy minden iskolás számára lehetővé tegye az online oktatást, ezét táblagépet vásárol mindazoknak, akik eddig nem rendelkezett vele – jelentette be online sajtótájékoztatón Emil Boc polgármester. Az elöljáró szerint Kolozsváron 37538 tanulót számlál, közülük 1678 sem számítógéppel, sem táblagéppel nem rendelkezik.

– Az iskolákkal közösen felleltároztuk, hogy kinek nincs az online oktatáshoz való hozzáférése, és kiderült, hogy 1678 iskolás nem rendelkezik semmilyen, a digitális oktatás lebonyolításához szükséges eszközzel. A digitális oktatás most nem számít nagyzolásnak, inkább szükséglet. Ezért a polgármesteri hivatal megvásárolja az ehhez szükséges táblagépeket. A táblagépek 261 ezer euróba, azaz 1,26 millió lejbe kerülnek – fogalmazott Boc, aki szerint a közeljövőben kiutalnak az iskoláknak 348 ezer lejt, mivel a fennmaradó 911 ezer lej már szerepel az iskolák költségvetésében, csak eddig más rendeltetése volt.

– A polgármesteri hivatal informatikusaival és Marinela Marc Kolozs megyei főtanfelügyelővel való egyeztetés után arra jutottunk, hogy a 10 inches táblagép lesz a megfelelő választás a diákok számára, amelynek minimális konfigurációja 16 GB memóriát és 2 GB RAM memóriát foglal magába. Egy-egy ilyen táblagép értéke legtöbb 750 lej – nyilatkozta Boc, aki szerint a táblagépet a tankönyvekhez hasonló rendszerben kapja kézhez a tanuló egy aláírás ellenében. Ha iskolát vált vagy leérettségizik, vissza kell adnia azt, mert azok szerepelnek az iskola leltárában.