Szuperkupáról Szuperkupára

Szuperkupáról Szuperkupára
Az elit labdarúgó-bajnokságokban a hétvégén több helyen az idényt felvezető Szuperkupa-döntőt bonyolították le.

Német Szuperkupa

Elképesztő mérkőzésen a Bayern München 5–3-ra legyőzte az RB Lipcsét, így megnyerte a labdarúgó Német Szuperkupát, az összecsapást a lipcseiek otthonában, a Red Bull Arenában játszották. A magyar válogatottakat, Gulácsi Pétert, Willi Orbánt és Szoboszlai Dominikot egyaránt kezdőként bevető lipcseiek a szünetre háromgólos hátrányba kerültek, de a második félidőben már másik arcukat mutatták. A 89. percben – Szoboszlai közreműködésével – a spanyol Dani Olmo is betalált, azzal egygólos volt a különbség. Addig Jamal Musiala (15. perc), a szenegáli Sadio Mané (31. perc), a francia Benjamin Pavard (45. perc) és Serge Gnabry (66. perc), illetve Marcel Halstenberg (59. perc) és a francia Christophe Nkunku (77. perc, 11 m) volt eredményes. Az egyenlítés azonban már elmaradt, Leroy Sané pedig a 98. percben bebiztosította a müncheniek sikerét. A magyarok közül a kapus és a védő végigjátszotta a találkozót, a támadó középpályást a 91. percben cserélték le. A Bayern München 16. fellépésén tizedszer nyerte meg a Szuperkupát, sorozatban harmadszor. A kupagyőztes RB Lipcse először játszhatott a trófeáért.

Eredmény, Német Szuperkupa: • Bayern München–RB Lipcse 5–3 (3–0).

Angol Szuperkupa

Az FC Liverpool 3–1-re jobbnak bizonyult a Manchester Citynél, így idén megnyerte az Angol Szuperkupát (Community Shield). A Leicesterben mintegy 32 ezer néző előtt rendezett összecsapáson Trent Alexander-Arnold 21. percben lőtt góljával szerzett vezetést az FC Liverpool, a manchesteriek az argentin Julián Álvarez révén a 70. percben egyenlítettek. Az egyiptomi Mohamed Szalah a 83. percben büntetőből ismét a Liverpoolt juttatta vezetéshez, majd a 92. percben a City nyári sztárigazolása, a norvég–angol Erling Braut Håland talált a kapuba, de les miatt elmaradt az újbóli egyenlítés. Az összecsapást végül az uruguayi Darwin Núñez 94. percben szerzett gólja zárta le. Az FA-kupa-címvédő FC Liverpool 16. alkalommal nyerte meg a Szuperkupát – ezt megelőzően 2006-ban sikerült –, a bajnok Manchester City hat győzelme mellett nyolcadszor maradt alul, és 2021-hez hasonlóan idén sem jött össze, hogy a Szuperkupa megszerzésével kezdje a szezont. A Pool ezzel a győzelemmel visszavágott a Man. Citynek a 2019-es vereségért, akkor 1–1-es eredményt követően utóbbi az tizenegyespárbajjal hódította el a kupát.

Eredmény, Angol Szuperkupa: • FC Liverpool–Manchester City 3–1 (1–0).

Francia Szuperkupa

A Paris Saint-Germain nyerte a francia Szuperkupát, miután 4–0-ra kiütötte az FC  Nantes-t. A PSG 16. alkalommal játszott a Szuperkupáért, és egyéves kihagyást követően már 11-szer hódította el. Az FC Nantes 2001 után játszott ismét a trófeáért – amit akkor megnyert –, nyolcadik fellépésén ötödször maradt alul. A párizsiaknál az argentin Lionel Messi nyitotta meg a gólok sorát a 22. percben, a brazil Neymar duplázott (45. + 5. és 82. perc, a második 11 m), valamint a hosszú idő után felgyógyult spanyol Sergio Ramos is eredményes tudott lenni (57. perc).

Eredmény, Francia Szuperkupa: • Paris Saint-Germain–FC Nantes 4–0 (2–0).

Holland Szuperkupa

A Ruud van Nistelrooy edzette PSV Eindhoven nyerte a Holland Szuperkupát, miután fordulatos mérkőzésen 5–3-ra legyőzte a honi rivális, a hajrában emberhátrányba került (a nigériai–olasz Calvin Bassey kapott piros lapot) Ajax Amszterdam gárdáját a Johan Cruyff ArenA-ban. A gólokon a holland–zambiai Guus Til 3 (32., 45. + 2. és 69. perc), Cody Gakpo (65. perc) és Xavi Simons (91. perc), illetve Steven Bergwijn (15. perc), a brazil Anthony (54. perc) és a ghánai Mohammed Kudus (72. perc) osztozott. A Szuperkupát – amely 1996 óta szintén a legendás Johan Cruyff nevét viseli – a 2022-ben kupagyőztes PSV huszadik fellépésén a 13. alkalommal nyerte meg, az idén bajnok Ajax kilenc győzelem mellett tizedszer maradt alul. A felek sorozatban harmadszor mérkőzhettek meg a Szuperkupáért, három éve az Ajax nyert 2–0-ra, tavaly a PSV 4–0-ra.

Eredmény, Holland Szuperkupa: • PSV Eindhoven–Ajax Amszterdam 5–3 (2–1).

Portugál Szuperkupa

A portugál bajnok FC Porto nagyon sima, 3–0 arányú győzelmet aratott a Szuperkupa döntőjében a CD Tondela ellen, és 23. alkalommal hódította el a trófeát. Az összecsapást Aveiro városában rendezték telt ház előtt. A gólokat az iráni csatár, Mehdi Taremi 2 (30. és 82. perc) és a brazil Evanilson (33. perc) szerezte.

A CD Tondela a bajnokság utolsó előtti helyén végzett, és kiesett az élvonalból.

Eredmény, Portugál Szuperkupa: • FC Porto–CD Tondela 3–0 (2–0).