Szétverték Bukarestben a tüntetést: futballhuligánokat, szervezett akciót gyanítanak

Szétverték Bukarestben a tüntetést: futballhuligánokat, szervezett akciót gyanítanak
Éjfél körül kezdődött a káosz a fővárosi, addig teljesen békés, nyugodt tüntetésen: a tömegből többen kiváltak és üveggel valamint petárdákkal kezdték dobálni a kormány székházát körbevevő és felügyelő rendőröket, sőt, petárdát dobtak találomra a tömegbe is, ijedelmet keltve. Majd szemeteskukákkal, kövekkel és ami kezükbe akadt kezdtek dobálózni.

Több hírügynökség, televízió adó helyszíni tudósítása szerint a Rapid és Dinamo drukkerei voltak a rendbontók, akik egy közeli kézilabdameccsről érkeztek a Victoria térre, a tüntetők közé, mindegyik galerinek 300-350 tagja volt ott. A hotnews hírportál munkatársa tanúja volt egy beszélgetésnek, amikor egy körülbelül tíztagú csuklyás csoport arról egyeztetett, mikor kezdjék el „amiért jöttek”, a petárdákkal dobálást.

A csendőrség könnygázt vetett be, Gergian Enache, a csendőrség szóvivője pedig felszólította a kormány ellen tüntetőket, hogy hagyják el a kormányszékház előtti teret, mert a csendőrség támadói ellen erőt fog alkalmazni. Egy darabig a tüntetők közül is többen még megpróbálták feltartóztatni a dulakodókat,nyugalomra intettek, az erőszak ellen szóltak, majd rendre szétszéledtek az emberek, a tér nagyjából kiürült éjfél után. A hírek két csendőr és két civil sérültet említettek, egyikük állapota sem súlyos. A tüntetők közül több személyt bekísértek a rendőrök.  

Szerdán este hat nyugati állam - közöttük az Egyesült Államok - közös állásfoglalást tett közzé, amelyben mélységes aggodalmuknak adtak hangot a kormány keddi döntése ellen, amellyel - mint írják - aláaknázta Romániának a jogállam megerősítése és a korrupcióellenes harcában az elmúlt tíz évben elért eredményeit. A közleményt az Egyesült Államok, Franciaország, Németország, Hollandia, Belgium és Kanada írta alá és adta ki a bukaresti nagykövetségeken keresztül. 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

A közúti fuvarozók és a mezőgazdasági termelők küldöttsége nem ment el a szombaton 13 órára meghirdetett találkozóra a szállításügyi minisztériumba. A szaktárca képviselői újabb meghívást intéztek a tiltakozókhoz.
Belpol