Széki táncok, Dunántúli dallamok a Téka-gálán

Széki táncok, Dunántúli dallamok a Téka-gálán
Ismét muzsikától lett hangos a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum udvara, népviseletbe öltözött kicsik és nagyok, izgatott és büszke szülők, nagyszülők töltötték be az udvart. Év végén a néptáncra, népdalra, hangszeroktatásra járók, szokás szerint, bemutatják az elmúlt évben tanultakat és ez idén sem volt másképp. Ezúttal is sok hangszeres csoport lépett fel, ami nemcsak azt bizonyítja, hogy egyre több a hangszert kipróbáló gyerek, hanem azt is, hogy már több nehézségi szinten zenélnek, és mindenki számára biztosított bemutatkozási lehetőség.

Ördöngösfüzesi zenével kezdtek, majd az előkészítő osztály népi gyermekjátékokat mutatott be. Felcsíki muzsika után az V-VI. osztály széki táncokat táncolt. A legkisebb hegedűsök gyerekdalokat szólaltattak meg hangszerükön, illetve Dunántúli dallamokat. A II-IV. osztályosokat Both Zsuzsa és Tamás Szilárd ördöngösfüzesi táncokra oktatta idén, így ezt mutatták be. Az elsősök népi gyermekjátékfűzére után az V-VIII osztályosok népdalkórusa énekelte különféle tájegységek közkedvelt dalait. A VI-VII osztályosok ördöngösfüzesi táncokat mutattak be, majd a második osztály gyermekjátékfűzérét tekinthették meg a nézők.

A kisiskolások népdalkórusát Katona Annamária tanította. Utánuk széki dallamok csendültek fel a hegedűsök húrjain. A Kiskaláka palatkai táncokat adott elő, majd ismét széki muzsikát hallhattak a jelenlevők. A legkisebbek népi gyermekjátékokat és moldvai táncokat mutattak be, majd kalotaszegi dallamokat játszottak a nagyobb zenészek. A harmadik osztály népi gyermekjátékokat adott és a Kaláka bodonkúti táncrendje zárta a gálaműsort.

Köszönet illeti Miklósi Hunort, Szabó Bencét, Szakács Kristófot és Tóth Adorján Mártont, akik hangszerre, Szabó Boglárkát, Both Zsuzsát, Tamás Szilárdot, Székely Melindát és Feketelaki Tibort, aki néptáncra oktatták a fiatalokat, illetve Katona Annamáriát, aki a népdalokat tanította be és a tanítóknak, akik a játékfűzérekre oktatták a kisebbeket.

Hagyomány az is, hogy adománnyal segíthetnek egy-egy nemes ügyet, tavaly két ugrálót vásároltak az iskolának, idén biciklitartók készülnek az iskolaudvarra.

A Téka Alapítvány egész évi néprajzi programját a Csóori Sándor Alap támogatta.

(Borítókép: Egyesek egyszerűbb, mások bonyolultabb dallamokat játszottak)