Népzeneiskolai évzáró a szamosújvári Téka Alapítványnál

Népzeneiskolai évzáró a szamosújvári Téka Alapítványnál
Az oktatási intézmények mellett, a művelődési intézmények is nehéz évet zárnak. A szamosújvári Téka Alapítvány nemcsak a szórványkollégiumot működteti, hanem a művelődési élet megszervezésében is jelentős szerepe van. Tanév közben lehetőséget nyújt helyi és környékbeli magyar (de nemcsak) gyerekeknek, hogy népdalt, népzenét, néptáncot tanuljanak, illetve elsajátítsák bizonyos kézműves technikák alapjait: kerámia, gyöngyfűzés, tűzzománc. Az elmúlt tanévben a néptáncoktatás teljesen leállt, a népdal és a népi hangszerek oktatása pedig hol online, hol jelenléti oktatásban valósult meg. A csoportos népdaloktatás, s így a népdalkórus munkája is lehetetlenné vált, maradtak az egyéni vagy nagyon kis csoportos oktatási formák. Ennek ellenére, június 18-án délután, olyan évadzáró koncertet hallgathattak, láthattak a szülők a szamosújvári Adventure Academy udvarán, amely azt igazolta, hogy jó szervezők és oktatók, kitartó gyerekek és támogató szülők előtt nincs lehetetlen.

Idén 65 gyerek vett részt a népzeneiskola képzésen. A legkisebbek előkészítősök, a legnagyobbak középiskolások. Egri Hajnal, a Téka Művelődési Központ igazgatója szervezte meg évközben a népzeneoktatást illetve a kézműves tevékenységeket, ő volt a gálaműsort házigazdája is. Bevezetőjében kiemelte, hogy a Téka Alapítvány járványhelyzetben is fontosnak találja a fiatalokkal való foglalkozást.

Az előadás palatkai renddel kezdődött: Zsekán Bence, Filep Anetta, Takács Rita, Miklósi Zsolt, Balla Péter zenélt, akik Szakács Kristóf és Szabó Bence tanítványai. Utána benépesült a színpad, az legkisebb tücskök sorakoztak fel, izgatottan szorongatva a vonókat. Gyerekdalok hangzottak el, Miklósi Hunor tanítványainak – Sipos Zoárd, Szováti Roland, Szegedi Dávid, Kis Réka, Posta Eliza, Harangozó Andrea, Fülöp Ákos, Fülöp Dóra, Fodor Márk, Pop Kevin – előadásában.

Szabó Bence legkisebbjei – Székely Ákos, Lapohos Milán, Ágoston Márk, Fodor Bence, Orbán Eszter, Soós Rebeka, Boldizsár Hunor, Zsoldos Tímea, Orbán Csanád – dunántúli ugróst és gyerekdalokat muzsikáltak. Ezt követően Fodor Harmati Márk bonchidai népdalokat énekelt. Butuza Zsófia ördöngösfüzesi népdalcsokrát Miklósi Hunor tanítványai – Balla Csongor, Balla Péter, Fodor Kristóf, Takács Oszkár és Mihai Cristian – kísérték. Juhos Borbála kalotaszegi hajnalit és csárdást énekelt, majd széki dallamok hangzottak Balla Nándor, Feketelaki Gáspár, Sükösd Sándor, Molnár Ákos és Butuza Zsófia előadásában.

A bonchidai rendben hangzott fel először a cimbalom hangja, hisz e hangszeren tanulni idéntől nyílt lehetőség. Fodor Nóra bonchidai dallamokat, Molnár Kata szatmári oláhost játszott cimbalmon Réman Gergő felkészítése eredményeképpen. A bonchidai rendet Socaciu Róbert és Zsekán Máté kísérte.

Filep Bíborka felcsíki népdalokat énekelt, majd kalotaszegi rend következett Felszegi Imre és Juhos Bálint előadásában, akik Szabó Bence tanítványai.

Bonchidai muzsikát szólaltattak meg a haladók is, Papp Botond és Dávid, akiket Szakács Kristóf és Szabó Bence készített fel. Filep Boglárka moldvai dalokat énekelt. A népdalénekesek felkészítéséről Szabó Boglárka gondoskodott. Széki muzsika csendült fel Soós Zsuzsa, Tasnádi Áron és Molnár Kata előadásában, majd felcsíki rend Feketelaki Gáspár, Sükösd Sándor, Molnár Ákos, Butuza Zsófia, Kiss Adrienn előadásában, Szabó Bence irányításával.

A színvonalas előadást szászcsávási muzsika zárta Ki a brácsás? címmel. Az oktatók megcsillogtatták a legvégén Molnár Ádám és Tasnádi Márton zenei felkészültségét, akik sorra minden hangszeren játszottak. Meg kell említeni azt is, hogy az előadás során számos zeneszám esetében biztosították kisebb társaik zenei kíséretét.

Nagyon felemelő érzés volt a sok tehetséges diákot látni, hallani. A műsor szépen nyomon követte a zenei fejlődést, ahogyan a gyerekdaltól az egyre bonyolultabb táncrendek felé haladtak a különböző korosztályú diákok.

Reményeik szerint hamarosan a táncosokban is gyönyörködhetnek, akik újrakezdték a próbákat s a napokban a Gyímesekben csapatépítésen, táncpróbákon vesznek részt, a zenészekkel együtt.

A népművészeti programokat a Csoóri Sándor Alap és a Hagyományok Háza támogatta.

Bortíókép: Riti József Attila