Szándékosan hajtott a tömegbe a melbourne-i gázoló

Szándékosan hajtott a tömegbe a melbourne-i gázoló
Szándékosan hajtott a tömegbe egy gázoló csütörtökön Melbourne-ben a csúcsforgalom idején, indoka egyelőre nem ismert – közölte Russel Barrett, az ausztráliai Victoria szövetségi állam rendőrségének parancsnoka.

A rendőrparancsnok arról nem nyilatkozott, hogy terrortámadásról van-e szó. „A nyomozás elején vagyunk, nem tudjuk” – ennyit válaszolt egy kérdésre. A gázolón kívül egy másik férfit is őrizetbe vett a rendőrség.

Szemtanúk elmondása szerint csütörtökön helyi idő szerint kora este Melbourne központjában egy átkelőnél egy fehér Suzuki városi terepjáró (SUV) a tilos jelzést figyelmen kívül hagyva, óránkénti mintegy 100 kilométeres sebességgel a gyalogosok közé hajtott.

A legfrissebb értesülések szerint a gázolás után tizenhárom – más források szerint tizennégy – sérültet szállítottak kórházba, többek állapota súlyos. A történtek idején nagy volt a gyalogosforgalom, az emberek utolsó karácsonyi bevásárlásaikat intézték. A sérültek között gyerekek is vannak, az iskolában szünidő van.

Szemtanúk szerint a gépkocsi semmi jelét nem mutatta, hogy meg akarna állni. Egy szemtanú szerint a jármű feltehetően óránként 80-100 kilométeres sebességgel haladt. A helyi médiában felvételeket lehetett látni, amelyeken egy hosszú ujjú öltözéket viselő férfit kirángattak egy kocsiból, egy másik, szakállas férfi pedig megbilincselve a járdán ült.