Súlyos vonatbaleset Dániában – kronológia: halálos vasúti balesetek Európában 2016 óta

Súlyos vonatbaleset Dániában – kronológia: halálos vasúti balesetek Európában 2016 óta
Súlyos vonatbaleset történt szerdán Dániában, a két legnagyobb dán szigetet, a Sjaelland és a Fyn szigetet összekötő hídon. A baleset következtében – az eddigi jelentések szerint – hatan meghaltak.

Az ügyben későbbre ígértek tájékoztatást a hivatalos szervek; a helyi sajtó szerint a szélvihar a sört szállító tehervonatról átsodorta a ponyvát és a ládák egy részét a szembe érkező személyvonatra, ami miatt az vészfékezésre kényszerült. Azt azonban nem tudni, hogy a fékezés vagy az átsodort dolgok okozták-e több ember halálát.

*

Az MTVA Sajtóadatbankjának összeállítása a 2016 óta Európában történt halálos vasúti balesetekről:

2016. február 9. – NÉMETORSZÁG: Frontálisan egymásba rohant két személyszállító vonat Bajorországban, a Holzkirchen-Rosenheim vasútvonalon Bad Aiblingnál. A balesetben 11 ember meghalt, 24-en súlyosan megsérültek.

2016. február 23. – HOLLANDIA: Kisiklott egy személyszállító vonat Dalfsen település mellett, miután egy kereszteződésben összeütközött egy darus kocsival. Egy ember meghalt, tízen megsebesültek.

2017. május 13. – GÖRÖGORSZÁG: Kisiklott egy Intercity vonat Szaloniki közelében, a balesetben négyen életüket vesztették, többen megsérültek, közülük öten súlyosan. 

2016. június 5. – BELGIUM: A vallóniai Saint-Georges-Sur-Meuse közelében tehervonatba rohant egy személyvonat. A balesetnek 3 halálos áldozata, valamint több mint 30 sérültje volt.

2016. július 12. – OLASZORSZÁG: Összeütközött két személyszállító vonat Olaszország déli részén, a Bari közelében található Andria és Corato közötti vonalon. A katasztrófának 23 halálos áldozata volt, és mintegy 50 sérültje.

2016. szeptember 9. – SPANYOLORSZÁG: Az észak-spanyolországi O Porrino településnél kisiklott egy személyvonat. A balesetnek 4 halottja és 49 sérültje volt.

2016. december 10. – BULGÁRIA: Kisiklott és felrobbant egy gázt szállító tehervonat az ország észak-keleti részén, Hitrinónál. A robbanás mintegy 50 épületet letarolt, és 7 ember meghalt.

2018. január 25. – OLASZORSZÁG: Milánó közelében kisiklott egy személyszállító vonat, a balesetnek legalább 3 halálos áldozata és 13 súlyos sérültje volt.

2018. február 12. – AUSZTRIA: Niklasdorfban összeütközött két személyszállító vonat, a balesetben legalább egy ember meghalt, több mint 20-an megsérültek.

2018. május 7. – NÉMETORSZÁG: A bajorországi Aichach helység közelében, az Ingolstadtot Augsburggal összekötő vonalon összeütközött egy személyszállító- és egy tehervonat. A balesetben 2 ember meghalt, és 14-en megsérültek.

2018. május 23. – OLASZORSZÁG: Vasúti átjáróban egy Torinóból Ivreába tartó regionális járat kamionnak ütközött és kisiklott. A balesetben 2 ember meghalt, 20 megsérült. 

2018. július 8. – TÖRÖKORSZÁG: Tekirdag tartomány Corlu körzetében kisiklott egy Isztambulba tartó személyvonat, amelynek öt kocsija felborult. A balesetben legalább 24 ember meghalt, 318 utas megsérült.

2018. november 20. – SPANYOLORSZÁG: Valószínűleg földcsuszamlás következtében kisiklott egy személyvonat Barcelona közelében, a balesetben egy ember meghalt, több mint 40 pedig megsérült.

2018. december 13. – TÖRÖKORSZÁG: Ankarában pályaellenőrző mozdonynak, majd egy felüljáró pillérének ütközött egy szuperexpressz. A balesetben kilenc ember meghalt, beleértve 3 mozdonyvezetőt, 47-en pedig megsérültek.

2018. december 21. – SZERBIA: Nis közelében egy vonat és egy autóbusz ütközött egymással. A főként középiskolásokat szállító autóbusz egy sorompó nélküli vasúti átkelőn haladt át, amikor az éppen akkor odaérkező vonat szinte kettészelte, 5 ember meghalt, 30 pedig megsérült.