Súlyos magyarellenes incidens, főszerepben az U huligánjaival

Segítséget kér a rendőrség a balhézók azonosítására

Súlyos magyarellenes incidens, főszerepben az U huligánjaival
Botrányos jelenetek zajlottak le szombaton a fellegvári CMC-sportbázison, ahol a Kolozsvári U FC mintegy 30 „szurkolója” botokkal, láncokkal, téglákkal támadt a pályát magáncélra bérlő, ott afféle családi pikniket és minifoci-tornát szervező magyar CFR-szurkolókra, és ugyancsak magyarajkú, Magyarországról és Szlovákiából érkezett vendégeikre. A kapun beözönlő, fekete színű, zömében „Universitatea” feliratú pólókat viselő fiatalok előbb „Románia, Románia” skandálással fejezték ki elégedetlenségüket a hangszóróból szóló magyar zene miatt, majd úgy tűnt, jobb belátásra térnek és távoznak, de néhány pillanat múlva rohamszerű támadást intéztek a majálisozók ellen. Az időközben riasztott csendőrség illetve rendőrség jelentős késéssel érkezett ki – addigra a támadók elszaladtak –, és az ügyet talán szőnyeg alá seperték volna, ha a történtekről készített videó nem kerül az NCN helyi tévéadó illetve a ziardecluj.ro portál figyelmébe.

Bár a sajnálatos, igen súlyos etnikai incidens szombaton délután történt, a hatóságok csak szerdán (!) délelőtt reagáltak rá nyilvánosan, néhány órával azt követően, hogy a megdöbbentő képsorok felkerültek az NCN és a ziardecluj.ro honlapjára, Facebook-oldalára.

Az elmúlt hétvégén, szombaton a CFR magyar galerije, a KVSC 1907 szervezte meg az erre a célra kibérelt CMC-pályán a hagyományos minifoci-bajnokságát, az immár 8. kiírásánál tartó KVSC Kolozs Kupát, amelyen ezúttal erdélyi, magyarországi (Debrecen, DVSC), szlovákiai (Dunaszerdahely, DAC) szurkolótáborok csapatai – és nemcsak – mérték össze erejüket. A rendezvény ugyanakkor egyfajta majális is, a résztvevők közül nagyon sokan érkeznek teljes családdal, s a foci mellett grilleznek, piknikeznek. Most is több mint 20 kiskorú, számos anyuka, kismama vett részt a rendezvényen, amely akár tragédiába is torkollhatott volna: a videón is látszik, amint a kitörő verekedés közepette egyesek a gyerekeket menekítik. A feldühödt U-huligánok aztán téglákat, köveket dobáltak a résztvevők irányába, majd végül meghátráltak, miután vélhetően felmérték a védekezők számbeli fölényét, illetve sejtették, hogy hamarosan kiérkeznek a rendfenntartó erők.

Utóbbiak, a sértettek szerint, a telefonhívástól számítva mintegy fél óra (!) múlva jelentek meg a helyszínen, és szerdáig mit sem közöltek a történtekről. Bár az is meglepő, hogy az ügy csak kedden pattant ki – egyébként állítólag a magyar szurkolókat később az U-sok „meghívták” egy verekedésre a Hója-erdőbe, ugyanakkor megfenyegették őket arra az esetre, ha feljelentést tesznek.

Az ügy kapcsán ma nyilvános felhívást intézett a lakossághoz a Kolozs Megyei Rendőrfelügyelőség, segítséget kérve annak érdekében, hogy azonosítani tudják azokat a személyeket, akik CFR- és magyar fociszurkolókra támadtak. A közlemény szerint ugyanakkor az intézmény hivatalból indított nyomozást rendbontás és verekedés bűncselekményének elkövetése miatt, egyben felkérik mindazokat, akik információkkal tudnak szolgálni az összes résztvevő személy azonosítása érdekében, hogy forduljanak a rendőrséghez.

A szerkesztőségünkbe eljuttatott dokumentum szerint a rendőrséget szombaton délután 3 óra körül értesítették arról, hogy a Kígyó/Şerpuitoare utcai sporttelepen botrány tört ki két labdarúgócsapat szurkolói között.

A helyszínre az 5-ös számú rendőrőrs egységei mellett kiszálltak a rohamrendőrök, de a helyi csendőralakulatok is. A hatóság embereinek megjelenésekor azonban a botrányt okozók pillanatok alatt szétszéledtek, így csak három férfit sikerült azonosítani – őket bekísérték a rendőrségre a történtek tisztázása végett. A rendőrök jegyzőkönyveket vettek fel a helyszínen tapasztaltakról, és az iratokat továbbították az ügyészségre.

A közlemény szerint a rendőrségen mindeddig senki sem tett feljelentést a pórul járt személyek közül, de a rendőrség hivatalból nyomozást indított, és dolgozik a botrányba keveredett személyek azonosításán. Aki ebben segíteni tud, illetve képekkel, videókkal, egyéb információkkal rendelkezik, elküldheti azokat a clujnapoca@cj.politiaromana.ro e-mail címre is.

A szombati botrányról készült, az NCN helyi tévéadó birtokába jutott videofelvétel ide kattintva tekinthető meg.