Sorana Cârstea is negyeddöntős Pekingben

Sorana Cârstea is negyeddöntős Pekingben

Simona Halep után Sorana Cîrstea is bejutott a 6 381 679 dollár összdíjazású, pekingi keménypályás teniszverseny negyeddöntőjébe. A román teniszező csütörtökön meglepetésre egy sima és egy szoros szettben, 6:1, 7:5 arányban legyőzte a világranglista negyedik helyén álló, cseh Karolína Plískovát.

A világranglista 44. pozícióját elfoglaló, 27 éves Cârstea rosszul kezdte a mérkőzést, elvesztette adogatását, ezt követően azonban egyetlen játékot sem engedett ellenfelének, és 6:1-re hozta az első játszmát.

A második szettet is a negyedik favorit Plískova kezdte jobban, elhúzott 3:0-ra, aztán ellenfele feljött 3:2-re, de a következő játékban elvesztette adogatását. A bukaresti lány 5:2-es állásnál négy szettlabdát hárított (5:3-nál egy ötödiket is), majd 7:5-re megnyerte a második játszmát is a korábbi világelső ellen.

A találkozó 83 percet tartott. A román lány 3 ászt ütött, s egyetlen kettős hibája volt, Plískova két fogadhatatlan adogatással rukkolt elő, de emelett hat dupla hibát vétett. Cârstea 16-szor ütött nyerőt és 25 ki nem kényszerített hibája volt, cseh ellenfelének mutatója ebből szempontból 18/31. Sorana 69%-ban értékesítette az első és 33%-ban a második szerváját, hét bréklabdájából hatot megnyert saját adogatását viszont háromszor veszítette el. Kettőjük párharc most 1–1-re alakult. Cârstea eddigi jutalma 149 138 dollár és 215 világranglistapont.

A legjobb nyolc között Roland Garros idei bajnoka, a lett Jelena Osztyapenko lesz Sorana Cârstea ellenfele. A WTA-rangsor 8. helyezettje, egyébként a kínai fővárosban kilencedik kiemelt nem sok időt, alig 16 percet töltött a pályán, a házigazdák képviselője, Su-aj Peng az első játszmában 3:0-s állásnál feladta a mérkőzést.

Idén másodszor lép pályára egymás ellen a két játékos: a US Open második fordulójában a 20 esztendős Osztyapenko nyert 6:4, 6:4-re. Érdekesség: mostanság ketten együtt szerepelnek a páros küzdelmeiben (Pekingben az első körben búcsúztak, Monica Niculescuék kettőse ellenében).

Szerdán Simona Halep is bejutott a pekingi torna negyeddöntőjébe, miután – pályafutása során először – sikerült legyőznie az orosz Marija Sarapovát. A konstancai lány világelső lehet, ha megnyeri a pekingi tornát.

Nyolcaddöntős eredmények, nők: Cârstea–Ka. Pliskova (cseh, 4.) 6:1, 7:5; Halep (2.)–Sarapova (orosz) 6:2, 6:2; Szvitolina (ukrán, 3.)–Vesznyina (orosz) 6:2, 7:5; Osztyapenko (lett, 9.)–Peng (kínai) 3:0-nál Peng feladta; Garcia (francia)–Cornet (francia) 6:2, 6:1; Strycova (cseh)–Gavrilova (ausztrál) 6:0, 6:4; Kaszatkina (orosz)–A. Radwanska (lengyel, 11.) 4:6, 7:5, 6:2; Kvitova (cseh, 12.)–Wozniacki (dán, 5.) 6:1, 6:4. A negyeddöntő párosítása: Strycova–Kvitova, Szvitolina–Garcia, Osztyapenko–Cârstea és Halep–Kaszatkina.

Elődöntős a Babos, Hlavackova duó

Babos Tímea és a cseh Andrea Hlavackova bejutott az elődöntőbe a torna női páros versenyében, miután csütörtökön döntő rövidítésben győzött. A negyedik helyen kiemelt duó – amely szombaton megnyerte a taskenti tornát – csütörtökön a Kiki Bertens, Julia Görges holland, német páros ellen lépett pályára, s szetthátrányból fordítva diadalmaskodott 1 óra 19 perc alatt. Babosékra az elődöntőben a második kiemelt orosz Jekatyerina Makarova és Jelena Vesznyina vár.

Babos csak párosban indul a kínai fővárosban.

Rossz napjuk volt viszont a román érdekeltségű kettősöknek, Olaruék és Niculescuék is búcsút vettek a kínai fővárosban (ha nyertek volna, egymás ellen folytatták volna a sorozatot).

Raluca-Ioana Olaru és társa, az ukrán Ljudmila Kicsenok ellenfele a hetedik kiemelt Gabriela Dabrowski, Ji-fan Zsu (kanadai, kínai) kettős volt, szoros meccsen két 7:5-ös szettben 101 perc játék után kaptak ki a favoritoktól.

A Monica Niculescu, Szu-vej Hszieh (román, tajvani) duó még nagyobb csatát vívott, de döntő rövidítésben alulmaradt az első favorit Martina Hingis, Jung-jan Csan (svájci, tajvani) páros ellenében. Ez a mérkőzés egy órát és 27 percet tartott.

A nyolcaddöntős részvétel 20 700 dolláros csekket és 120 világranglistapontot ér, a negyeddöntősök eddigi jutalma 44 354 dollári és 215 WTA-pont.

Eredmények, nők, páros, nyolcaddöntő: Dabrowski, Ji-fan Zsu (kanadai, kínai)–L. Kicsenok, Olaru (ukrán, román) 7:5, 7:5; Martina Hingis, Jung-jan Csan (svájci, tajvani, 1.)–Niculescu, Szu-vej Hszieh (román, tajvani) 3:6, 6:4, 12–10.

Negyeddöntő: Babos, Hlavackova (magyar, cseh, 4.)–Bertens, Görges (holland, német) 3:6, 6:3, 11–9.

WTA-világbajnokság: Babos sorozatban harmadszor résztvevő párosban

Babos Tímea az elmúlt két évhez hasonlóan idén is ott lesz párosban a női teniszezők év végi, szingapúri nem hivatalos világbajnokságán.

A 24 esztendős soproni teniszező két éve a francia Kristina Mladenovic oldalán a vb-csoportkörben egy győzelmet aratott, kétszer pedig vereséget szenvedett, míg tavaly a kazah Jaroszlava Svedovával a negyeddöntőben búcsúzott.

A női versenyeket szervező WTA honlapjának szerdai beszámolója emlékeztet, Babos társa, a cseh Andrea Hlavackova korábban háromszor vett részt a vb-n.

A magyar, cseh kettős idén három tornát nyert: a marokkói Rabatban, a kanadai Québecben, valamint múlt héten az üzbég fővárosban, Taskentben, a US Openen pedig negyeddöntőbe jutottak.

Az október 22. és 29. Közötti, hétmillió dollár összdíjazású távol-keleti eseményen nyolc páros szerepel, Babosék ötödikként biztosították a helyüket.

A tornára még három hely kiadó, korábban a svájci Martina Hingis és a tajvani Jung-jan Csan, a címvédő orosz Jekatyerina Makarova és Jelena Vesznyina, valamint az ausztrál Ashleigh Barty, Casey Dellacqua és a cseh Lucie Hradecka, Katerina Siniakova kettős biztosította helyét.

Fedőkép: A román lány (balra) nagy skalpot szedett: Karolína Plískovát győzte le