Sógor Csaba az EP-jelöltségről: Úgy vélem, megálltam a helyemet

Sógor Csaba az EP-jelöltségről: Úgy vélem, megálltam a helyemet
Március 9-én ülésezik Nagyváradon az RMDSZ mini¬parlamentjének számító Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT). A tanácskozáson – amely Kelemen Hunor elnök politikai tájékoztatójával indul – megerősíti az RMDSZ-nek az európai parlamenti választásokra szánt jelöltlistáját, amelynek sorrendje múlt héten a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) tagjainak szavazatai alapján dőlt el. Sógor Csaba, az RMDSZ EP-képviselője ötödik lett az ötös jelöltlistán. A politikus a SZÁT március 1-i rangsoroló ülése után Facebook-bejegyzésben azt írta: „Tudomásul kellett vennem, hogy a szövetség vezető testülete megvonta tőlem a bizalmat.” Biztosította a közösséget arról is, hogy mandátuma végéig, továbbra is a legjobb tudása szerint látja el a képviseletet az Európai Parlamentben (EP). Arra kértük az EP-képviselőt, hogy értékelje lapunknak a SZÁT döntését.

„Egy korábbi hasonlatommal élve, gazdálkodó ember vagyok: bár lovat még soha nem tartottam, azt elmondhatom, ha egy ló jól húz, azt nem szokták lecserélni. Amennyiben pedig mégis lecserélik, s a lovat mellette vagy mögötte futtatják, már nem fog úgy húzni, mint a szekérrúd mellett húzott” – fogalmazott Sógor Csaba.

„Én úgy vélem, megálltam a helyemet, elvégeztem a munkámat itthon is, és az Európai Parlamentben” – állapította meg a politikus. Mint mondta, nem érti, miért döntött így a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT), tekintetbe véve azt is, hogy az EP-választások sikeréhez mozgósítani tudó emberekre is szükség van.

„A magyarázat a SZÁT döntésére azért sem világos, mivel az RMDSZ-nek eddig három embere volt az európai színtéren a feladatok ellátására: az európai törvényhozásban két képviselője, valamint az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke (utóbbinak tisztét ugyanis Vincze Loránt tölti be, aki a SZÁT rangsora alapján 2., tehát befutó helyezett az EP-jelöltlistán – szerk. megj.)” – fejtette ki Sógor Csaba. „Márpedig mindkét típusú tisztség egész embert igényelne, és most három ember helyett kettő kell majd ezekben a feladatkörökben helytálljon” – vélte a politikus.

Mint kifejtette, a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) hétvégi ülésén el fogja majd mondani a véleményét, miszerint a SZÁT döntése az RMDSZ-t is nehéz helyzetbe sodorta, hiszen neki is megvannak a választói, akik szerették volna a jelöltlistán látni, a választásokhoz pedig hangsúlyos mozgósításra van szükség. Ugyanakkor elvárta volna, időben jelezzék felé, hogy nem az ő személyében gondolkodnak már az uniós törvényhozásbeli képviseletet illetően, s akkor visszavonult volna. Hozzátette: mindezek ellenére, továbbra is arra buzdít minden embert, menjen el szavazni, a magyar közösség EP-képviseletét biztosítani kell.

Értesüléseink szerint, egy előzetes felmérés adatai alapján Sógor Csaba 40 százalékos ismertséggel vezette az EP-jelöltek listáját. A politikus Facebook-oldalának ugyanakkor több mint 40 ezer követője van.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Belpol
A június 9-i választásokon való részvétel fontosságát hangsúlyozták csütörtökön, Kolozsváron az RMDSZ, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Kolozs megyei szervezeteinek elnökei. Csoma Botond, Fancsali Ernő és dr. Schwartz Róbert egybehangzóan rámutattak arra, hogy a pártok között választási versenynek akkor van helye, amikor az nem veszélyezteti a közösségi érdeket. Az európai parlamenti választásokat illetően azonban a politikai erők együttműködnek, így a magyar összefogás listájára kérik a közösség tagjainak szavazatát. Továbbá az önkormányzati választásokon, azokon a helyeken, ahol minden egyes magyar szavazat számít a magyar jelöltek választási sikere szempontjából, nem lépnek választási versenybe az erdélyi magyar pártok.
Belpol