Rövidzárlat miatt égett le az unitárius templomtorony

Rövidzárlat miatt égett le az unitárius templomtorony
Magatehetetlenül nézték a Fehér megyei Bethlenszentmiklóson a helyiek, ahogy néhány perc alatt a tűz felemészti az unitárius templom tornyát. A tűzoltóknak szerencsére sikerült megakadályozniuk, hogy a tűz a templomhajóra is átterjedjen, azonban az 1600-as évek végén épült, fa zsindellyel fedett toronysisak teljesen megsemmisült. A szomorú eset október másodikán, kora délután történt, és habár a tűzoltóság szerint rövidzárlat okozhatta a tüzet, a lakosság akkor is nehezen tudja megmagyarázni, elfogadni a történteket. Hiszen a toronyban semmilyen munka nem zajlott, a közelben is egyetlen villanyégő található, amit szintén ritkán használtak… A tettlegességet pedig kizárták a szakértők. Amint arról tegnapi lapunkban már beszámoltunk, az unitárius egyház adománygyűjtést hirdetett a templom helyrehozatalára.

Bethlenszentmiklóson, a Fehér megyei településen 2019. október 2-án délután, 3 óra előtt pár perccel került sor a szomorú esetre. A helyiek magatehetetlenül nézték, amint a tűz fáklyaként lobban fel, és tíz percen belül - vagy még ennél is kevesebb idő alatt - teljes mértékben felemészti az 1600-as évek végén épült zsindelyes tornyot. Akinek volt annyi lélekjelenléte, lefilmezte az eseményt, amely azóta már körbejárta a Facebookot.

Elsőként a helyi önkormányzat önkéntes tűzoltói érkeztek a helyszínre, de rövidesen több tűzoltóautó is beavatkozott és sikerült megfékezniük a lángokat – mondta el lapunknak Veress Ferenc László lelkipásztor. A gyulafehérvári alpinisták igyekeztek megmenteni a két harangot is, sajnos az 1631-ben készült nagyharang elhasadt, csak a felső része maradt meg.  Szerencsére a templomhajó fedele nem károsult, a fotókon is látható hiányzó cserepeket a tűzoltók szedték le, hogy megközelíthessék a helyszínt. A rendőrök  késő estig felügyelték a terepet, illetve próbálták összegyűjteni az elhasadt harang maradványait.

A tűzoltóság szerint a tüzet egy rövidzárlat okozta, a jegyzőkönyvbe is ez került. A helyiek azonban nehezen tudják felfogni és megmagyarázni a történteket, hiszen a toronyban nem zajlottak munkálatok, a harangokat is manuálisan kezelték, egyetlen szál égő volt a közelben, amelyet csak nagyon ritkán használtak, talán a régi villanyvezeték megkárosodása okozhatta a balesetet. Az időjárás sem befolyásolta a történteket, a tettlegességet pedig kizárták a helyszínelők. 

Bethlenszentmiklóson a magyarság aránya valamivel 70 % alatt van, nagyjából fele-fele arányban unitáriusok és reformátusok.  A  romániai műemlékek jegyzékében az AB-II-m-A-00322 sorszámmal ellátott műemléktemplom megmentése érdekében a Magyar Unitárius Egyház a Facebook-oldalán egy bejegyzést tett közzé, amely szerint a Jövőnk a Szórványban Egyesület adománygyűjtést hirdet a templom restaurálására, a felajánlásokat a következő bankszámlákra fogadják:

RON: RO56BTRLRONCRT0500588101

EURO: RO06BTRLEURCRT0500588101

HUF: RO19BTRLHUFCRT0500588101

Veress Ferenc László lelkipásztor lapunkkal közölte, hogy az adományokat szívesen fogadják bármelyik unitárius egyházközségnél is.