Románia kiállt és ki fog állni Ukrajna mellett

Románia kiállt és ki fog állni Ukrajna mellett - jelentette ki ma, a nagykövetekkel tartott éves találkozóján Klaus Iohannis államfő.

Iohannis felidézte, hogy az elmúlt évre olyan konfliktusok nyomták rá bélyegüket, amelyek az egész nemzetközi helyzetre óriási hatással vannak. 

„Az Ukrajna ellen indított orosz háború második éve hatalmas veszteségekkel járt, megsokszorosítva a globális szintű negatív következményeket. Románia kiállt és ki fog állni szomszédja mellett, az ukrán állampolgárok mellett, akik bátran védik szabadságukat, szuverenitásukat és területi egységüket” - jelentette ki az államfő a Cotroceni-palotában tartott keddi találkozón.

Emlékeztetett, hogy Románia erőfeszítéseinek köszönhetően több mint 33 millió tonna ukrán gabonafélét szállítottak át az ország területén, ami az Európai Unió szolidaritási folyosóin keresztül szállított termékek több mint 60 százalékát teszi ki.

Az államfő emlékeztetett arra, hogy tavaly októberben, Volodimir Zelenszkij elnök bukaresti látogatása során közös nyilatkozatot írtak alá a Románia és Ukrajna közötti kapcsolatok stratégiai partnerség szintjére való emelésének megkezdéséről. 

„Ezt az elkötelezettséget a legutóbbi telefonbeszélgetésünk során újólag megerősítettük” - tette hozzá Iohannis.
 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Az Egyesült Államok hatmilliárd dollár értékű új katonai felszerelés ukrajnai szállítása mellett kötelezte el magát. A védelmi minisztérium bejelentése szerint az ukrán hadsereg számára új megrendelés formájában jutnak majd el az eszközök, amelyeket közbeszerzésként az amerikai hadiipar szereplői és egyéb partnerek gyártanak le.
Külpol