Románia bányaüregekben akar gázt tárolni

Románia bányaüregekben akar gázt tárolni
Románia bányaüregekben akar földgázt tárolni, erre lehetőséget teremt az új bányatörvény - nyilatkozta Florin Spătaru gazdasági miniszter.

A tárcavezető a parajdi sóbányában tett látogatást abból az alkalomból, hogy elindítottak egy alkalmazást, amely a Hargita megyei turisztikai látványosság vendégeinek nyújt eligazítást.

Az eseményen emlékeztetett arra, hogy a 2020 végén elfogadott új bányatörvény szabályait társadalmi vitára bocsátották, ez a jogszabály pedig különösen fontos a mostani helyzetben, mert lehetővé teszi, hogy bányakamrákban is tároljanak gázt.

Rámutatott: Romániának hiányosságai vannak ezen a téren, nincs elég gáztárolási kapacitása, ebben segíthetnek a bányavágatok, amelyekből gyorsan és bármikor felszínre lehet hozni az energiahordozót. A miniszter hozzátette, hogy ez a tárolási módszer 30 százalékkal olcsóbb, mint a szokványos tárolás.

Constantin Dan Dobrea, az állami sóvállalat vezérigazgatója elmondta, hogy néhány milliárd köbméter tárolási kapacitással rendelkezik Románia a bányaterekben. Az előnyök között említette az alacsonyabb tárolási költségek mellett, hogy a vágatokból annyiszor lehet felhozni a tárolt gázt, ahányszor szükség van rá. Hozzátette: a klasszikus tárolókból maximum évente kétszer lehet kivenni a nyersanyagot. Emellett megemlítette azt is, hogy ezekből a vágatokból könnyen és gyorsan felszínre lehet hozni az energiahordozót. Hozzátette, hogy valamennyi romániai sóbányának vannak erre alkalmas, jelenleg használaton kívüli üregei, a legmélyebbek a marosújvári bányánál levők, amelyeknek a mélysége meghaladja az 1200 métert.

Románia évi gázfogyasztása 11-12 milliárd köbméter gáz.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

A június 9-i választásokon való részvétel fontosságát hangsúlyozták csütörtökön, Kolozsváron az RMDSZ, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Kolozs megyei szervezeteinek elnökei. Csoma Botond, Fancsali Ernő és dr. Schwartz Róbert egybehangzóan rámutattak arra, hogy a pártok között választási versenynek akkor van helye, amikor az nem veszélyezteti a közösségi érdeket. Az európai parlamenti választásokat illetően azonban a politikai erők együttműködnek, így a magyar összefogás listájára kérik a közösség tagjainak szavazatát. Továbbá az önkormányzati választásokon, azokon a helyeken, ahol minden egyes magyar szavazat számít a magyar jelöltek választási sikere szempontjából, nem lépnek választási versenybe az erdélyi magyar pártok.
Belpol