Rögtönzések előadás Nagyszebenben

rögtönzések
Borbély Mihály, Farkas Zoltán Batyu, Lőrinszky Attila és Tóth Ildikó Rögtönzések című műsorát lehet megnézni a nagyszebeni Tükörteremben március 14-én 19 órakor. Az előadásra a belépés ingyenes.

Farkas Zoltán Batyu, a táncházmozgalom legkorábbi és legismertebb figuráinak egyike, Borbély Mihály, a magyar fúvós ethnojazz mestere és Lőrinszky Attila, kísérletező kedvű, széles zenei eszköztárat birtokló nagybőgőművész.

Farkas Zoltán Batyu különös szereplője napjaink zenei életének. A táncházmozgalom legkorábbi és legismertebb figuráinak egyike, aki a táncfolklór elmélyült ismerete mellett feldolgozó, szintetizáló szemlélettel is közelít néphagyomány a mozgásformáihoz, s hoz létre a népzenei feldolgozásokhoz hasonló, néptánc-alapú crossover folyamatokat. Perkusszív, a zene és a tánc határain billegő koncertanyagát leggyakrabban két külön duóformációban állítja színpadra. E kettősök egyikében Borbély Mihállyal, a magyar fúvós ethnojazz mesterével játszik, míg a másikban a kísérletező kedvű, széles zenei eszköztárat birtokló nagybőgőművész, Lőrinszky Attila a partnere. A három művész a hagyományos táncanyag és zene textúráját megbontja, szálaira fejti szét, s abból új, a mozgás és a dallam közé feszített anyagot alkot.

Farkas Zoltán Batyu és Tóth Ildikó Fecske nemcsak a színpadon, hanem az életben is egy párt alkot. A Muzsikás Együttes táncosaiként turnéznak, tanítják a világot. Egymásra figyelő, mélyen átélt szépen megformált táncukkal, az érzelmek és indulatok széles skáláját mutatják be a méltóságteli lassú táncoktól kezdve a virtuóz frissekig. Farkas Zoltán a Magyar Állami Balettintézet néptánc tagozatán végzett. A Magyar Állami Népi Együttes szólistája, majd koreográfusa lett. Tóth Ildikó az Alba Regia Táncegyüttesből az Állami Népi Együttesbe került, majd a Kodály Kamara Táncegyüttes alapító tagja lett párjával együtt. Mindketten Harangozó Gyula-díjasok.

Márciusi körútjuk alkalmából Szófiában és Bukarestben, a Liszt Intézetek, illetve Nagyszebenben a HÍD Egyesület szervezésében lépnek színpadra.