Harmincéves a nagyszebeni Astra dokumentumfilm-fesztivál

Harmincéves a nagyszebeni Astra dokumentumfilm-fesztivál
Vasárnap ért véget Nagyszebenben az immár harmincadik alkalommal megtartott Astra dokumentumfilm-fesztivál. A nemzetközi szinten is rangos mozgóképes seregszemlét először Dumitru Budrala rendező szervezte meg 1993-ban, hamarosan a fesztivál nemzetközi szinten is dicséretes karriert futott be.

Csibi László, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Magyar Film és Média Intézetének vezetője l a Szabadságnak adott interjúban kiemelte: a dokumentumfilmek a világ azon oldalát mutatják be, amelyet a legkevésbé ismerünk. „Sokszor csak a dokumentumfilmek segítségével nyerhetünk betekintést bizonyos élethelyzetekbe, az egyének saját sorsa mögött rejlő társadalmi jelenségekbe. Az Astra Nemzetközi Filmfesztiválon a legfrissebb, legjobb és a legérdekesebb produkciókat mutatják be”, mondta.

- Átlagban napi négy filmet néztem meg. Volt olyan, amelyik egy nosztalgikus kirándulásra késztetett, egy másik egy történelmi kontextust segített jobban megérteni. Egy-egy produkció olyan közösségekre, élethelyzetekre vetít fényt, amelyekről esetleg nem is tudtunk. Sokszor egy dokumentumfilmnek köszönhetően velünk párhuzamosan létező világokra derül fény, amelyek teljesen újak számunkra - mondta a szakember, aki fontosnak tartotta, hogy diákjainak is felhívja a figyelmét a fesztiválra.

- Fontos, hogy ne csak beszéljünk a dokumentumfilmekről, hanem meg is nézzük őket, mi magunk is készítsünk hasonlókat. Emellett fontosak a mesterkurzusok, fórumok, kiemelt szerepet kap az ismerkedés, kapcsolattartás – fogalmazott.

Nem lehet melléfogni

Míg a játékfilm esetében fizetett színészek szerepet játszanak, addig itt mindennapi emberek életét, értékrendjét, múltját és jelenét bemutató, többdimenziós produkciókról beszélhetünk. A rendezőnek el kell nyernie az alanyok bizalmát, sokszor napokat, heteket, akár hónapokat tölt velük, követi a témát – egy-egy dokumentumfilm elkészítése akár 7-8 évet is eltarthat. Ez perspektívát, mélységet ad az alkotásnak.

Körülbelül tíz filmet sikerült megnéznem. Az Astra Film Online segítségével a kimaradt alkotásokat is követni lehet, október 30-án éjfélig az Astra dokumentumfilmjeiből válogatás tekinthető meg a www.astrafilm.ro/astra-film-online weboldalon.

Az alkotásokat a Nagyszebeni Állami Filharmónia médiaterében is meg lehetett nézni (A szerző felvétele)

A bemutatott alkotások közül csak kettőt emelnék ki: a Húsz nap Mariupolban című dokumentumfilm az ukrajnai orosz invázió első napjait mutatja be. Mstyslav Chernov újságíró apokaliptikus világot tár elénk: a Fekete-tenger partján fekvő várost folyamatosan bombázták, amíg orosz kézre nem került. Az Associated Press (AP) munkatársa megrázó képsoraiból feltárulnak az orosz hadsereg által elkövetett szörnyűségek. A szerző abban reménykedik: a képsorok láttán a világ felébred, a politikai és katonai döntéshozók pedig cselekedni fognak annak érdekében, hogy az atrocitásoknak, a civilek ellen elkövetett bűncselekményeknek mihamarabb véget vessenek. Vajon mennyire téved?

A Manifesto című dokumentumfilm az orosz tinédzserek felkavaró világát mutatja be: a banális reggeli készülődésekkel indító produkció fokozatosan vezeti végig a nézőt a bizonyos esetekben tragédiába torkolló mindennapokon. A produkció videófelvételekkel mutatja be a kiskorúak tanárok általi szexuális zaklatását, a fizikai erőszak alkalmazását.