Richard Thaler kapta a közgazdasági Nobel-díjat

Richard Thaler kapta  a közgazdasági Nobel-díjat
A viselkedési közgazdaságtan területén folytatott kutatásaiért Richard H. Thaler amerikai közgazdásznak ítélte oda hétfőn a 2017. évi közgazdasági Nobel-emlékdíjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia Stockholmban.

Thaler a viselkedési közgazdaságtan professzora, főként a viselkedési pénzügyek területén elért eredményeiről ismert. A díjat odaítélő Svéd Királyi Tudományos Akadémia indoklása szerint Richard Thaler a döntéshozatali mechanizmus viselkedés lélektani és gazdasági aspektusai közötti kapcsolatok feltárásával érdemelte ki az elismerést.

"Empirikus megfigyeléseivel és elméleti munkásságával kulcsfontosságú szerepet töltött be a viselkedési közgazdaságtan egy olyan teljesen új és rohamosan fejlődő területének a megteremtésében, amely már nagy befolyást gyakorol egyes gazdaságpolitikai és gazdasági kutatási területekre is" - szól az indoklás.

Az 1945. szeptember 12-én született Richard Taler 9 millió svéd koronát kap a kitüntetéssel együtt. A professzor a díjazásáról értesülve kijelentette, "nagyon boldog", és azt ígérte, hogy megpróbálja "a lehető legirracionálisabb módon elkölteni" a díjjal együtt járó pénzt.