Rendőr az egyik gyanúsított a marosbárdosi idősotthon ügyében

Rendőr az egyik gyanúsított a marosbárdosi idősotthon ügyében

A marosbárdosi gondozási központban történt visszaélések ügyének egyik gyanúsítottja egy rendőr, akit felfüggesztettek az állásából, és két másik személlyel együtt előzetes letartóztatásba helyeztek, számolt be az Agerpres hírügynökség. Egyikük a rendőr anyja, aki az otthon igazgatójaként tevékenykedett. A másik a marosvásárhelyi börtön egyik alkalmazottja, aki bérbe adta a szociális létesítményt működtető egyesületnek a marosbárdosi épületet.

A vasárnap előzetes letartóztatásba helyezett három gyanúsítottat bűnszervezet létrehozásával és emberkereskedelemmel gyanúsítja a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészég (DIICOT).

A DIICOT korábbi közleménye szerint a már szombaton őrizetbe vett három személy 2020-ban egy emberkereskedelemre szakosodott bűnszervezetet hozott létre. Idős vagy fogyatékkal élő személyek kizsákmányolásából jutottak anyagi haszonhoz úgy, hogy az egyesület pénzösszegeket kapott a szociális felügyelettől vagy a hozzátartozóktól az áldozatok szakszerű ellátásáért. A pénz javát a bűnszervezet a saját céljaira használta fel.

Az ügyészek szerint az egyesület által működtetett intézményekben elhelyezett idős vagy fogyatékkal élő személyek embertelen és megalázó bánásmódban részesültek. Fizikai és lelki bántalmazásnak vetették alá őket, korlátozták a szabadságukat, nem kaptak megfelelő orvosi ellátást, és nem biztosították számukra megfelelő higiéniai körülményeket.