Rekorddöntéssel ért véget a szebeni színházfesztivál

Rekorddöntéssel ért véget a szebeni színházfesztivál
Vasárnap este ért véget a Nagyszebeni Nemzetközi Színházfesztivál (FITS), a tíznapos seregszemle utolsó napján 123 ezer ember vett részt. Ezzel a számmal minden eddigi rekordját megdöntötte a fesztivál, közölte a FITS igazgatója, Constantin Chiriac színművész.

– Elsősorban az itt élők előtt tisztelgek, akik megszokták, hogy a világ egyik legnagyobb fesztiválja zajlik a városukban, akik méltóak ehhez, akik meg tudják ezt védeni, akik a hírét büszkén viszik tovább. És ez a szervezőknek is a legnagyobb teljesítménye, hogy 26 év alatt közönséget tudtunk kreálni – közölte a fesztiváligazgató. Chiriac szerint a FITS bebizonyította, „hogyha van egy elképzelés, ha létezik a vágy és próbálkozás, akkor létezik a csoda is”.

A fesztivál záróeseményeként a Plasticiens Volants társulat Leonardo DaVinci műhelyévé alakította Nagyszeben főterét, a Leonardo da Vinci – Álmok és rémálmok című előadás hatalmas szobrokkal értelmezte újra a reneszánsz mester találmányait.

A fesztivál 26. kiadása az adakozás művészete téma köré épült, amely a szervezők szerint tökéletesen ötvözi a múlt tapasztalatait és a jövő elképzeléseit.

A fesztivál elismeréseit szombaton adták át, egyben újabb csillagokat helyeztek el a Hírességek Sétányán is. Idén csillagot kapott Sidi Larbi Cherkaoui koreográfus, táncos, Pippo Delbono színész, rendező, Stan Lai dramaturg, rendező, Maia Morgenstern színésznő, Emmanuel Demarcy-Mota színész, rendező, valamint Michael Thalheimer rendező.

A szombaton tartott Hírességek Gáláján különdíjjal ismerték el előadóművészek szakmai munkásságát. A Virgil Flonda díjat ifjabb Florin Piersic kapta, a Iulian Vișa elismerés Andrei és Andreea Grosuhoz került. A gálán díjazták Noel Witts professzort és Emil Hurezeanut, Románia berlini nagykövetét.

Az idei FITS-en 540 kulturális rendezvény zajlott, a 75 helyszínen 3300 művész adott elő. A rendezvényen nemcsak a színház, de más művészeti ágak is előtérbe kerülnek, így a tánc, a zene, a film is.

(Borítókép: Utcaszínházi produkciók gazdagították a programot. Fotó: FITS/Facebook)