Prefektusi óvás reptérügyben

Prefektusi óvás reptérügyben
A Kolozs Megyei Prefektúra mai sajtóközleménye szerint a Ioan Aurel Cherecheş (képünkön) vezette közintézmény óvást emelt a közigazgatási bíróságon a Kolozs Megyei Tanács által a Kolozsvári Nemzetközi Repülőtérrel kapcsolatban hozott határozatai ellen. A dokumentum szerint a prefektus elsősorban törvényi és formai kifogásokat emelt. Ezek közül az egyik az, hogy az új vezetőtanácsnak nem végrehajtó jogkörrel rendelkező tagjai vannak.

Továbbá, állítja a prefektus, a néhány héttel ezelőtt hozott 220-as számú tanácsi határozat több szabályzatot megszeg, ezért nem törvényes. Az egyik ilyen a megyei tanács működésére vonatkozó, amely nem teszi lehetővé, hogy egyes határozat-tervezeteket a döntéshozó testület összehívása után tűzzenek napirendre.

Ioan Aurel Cherecheş ugyanakkor kiemeli: érdekellentét lelhető fel, Alin Tişe megyei tanácselnök rokona ugyanis a repülőtéren dolgozik, ezért aláírt egy olyan iratot, amelyben vállalta, hogy nem szól hozzá a légikikötővel kapcsolatos napirendi ponthoz. Ezzel szembena jegyzőkönyv szerint többször hozzászólt a határozat-tervezettel kapcsolatos vitához – állítja a főispán.

Amint arról több ízben beszámoltunk, az Alin Tişe liberális politikus vezette megyei tanács határozatot hozott arról, hogy ma lejár a kolozsvári légikikötő igazgatótanácsának a mandátuma. Lévén, hogy ez a grémium választja meg a repülőtér vezérigazgatóját, utóbbi mandátuma is automatikusan lejár – értelmezték a törvényt a szakértők.