Piacosodással, digitalizációval küzdenek a bábszínházak

Elkezdődött a 18. Puck Nemzetközi Fesztivál

Piacosodással, digitalizációval küzdenek a bábszínházak
A temesvári Merlin Gyermek- és Ifjúsági Színház Cartea cu Apolodor című előadásával indult tegnap a kolozsvári Puck Bábszínház szervezésében a 18. Puck Báb- és Marionettszínházak Nemzetközi Fesztiválja. A rendezvényre több erdélyi magyar, valamint egy magyarországi bábszínház is meghívást kapott, a magyar társulatok produkcióinak sorát a nagyváradi Szigligeti Színház Lilliput Társulatának Hollós Mátyás című előadása indította. A péntekig tartó fesztivál számos ínyencséget kínál, kanadai, japán, spanyol, görög, olasz, magyarországi és hazai társulatok előadásai várják az igazán kicsik mellett a kamaszokat, fiatalokat is. A rendezvény azonban nemcsak a közönségére figyel, a szakmának is több érdekességet ajánl, workshopok, találkozók futnak az előadásokkal párhuzamosan. A fesztivál érdekességeiről Soós Amáliát, a Puck Bábszínház magyar tagozatának irodalmi titkárát kérdeztük.

Az idei Puck Báb- és Marionettszínházak Nemzetközi Fesztiválján összesen 9 olyan előadás látható, amelynek alkotói között magyar személyeket találni, tudtuk meg Soós Amáliától. A meghívott magyar társulatok előadásai mellett – a nagyváradi Szigligeti Színház Lilliput Társulata, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának Brighella Bábtagozata, a marosvásárhelyi Ariel Színház magyar tagozata, a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház, a kolozsvári Puck Bábszínház magyar tagozata, valamint a debreceni Vojtina Bábszínház – olyan produkciókat is láthat a közönség, amelyeket magyar személy közreműködésével hoztak létre. Soós Amália elmondta, a magyar előadások közé lehet sorolni például a krajovai Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház román nyelvű Chiriţa în Iaşi című produkcióját is, annak összes alkotója magyar. A Puck Bábszínház munkatársa kiemelte, a magyar előadások programjában változás történt, a Cimbora Bábszínház betegség miatt nem tud a bejelentett Bálna Béla előadással vendégszerepelni, ahelyett a Buták versenye című előadásukat hozzák el a kolozsvári közönségnek.

A 18. Puck Nemzetközi Fesztivál meghívottjainak is számos érdekességet kínál, idén két találkozót, valamint több műhelymunkát is szerveztek számukra, közölte Soós Amália. Először szervezik meg a Magyar bábosok találkozóját, a színész, bábszínész hallgatóknak pedig másodszor hirdettek szakmai programot.
– A magyar bábosok találkozójának egyszerű a célja: minél több társulatot összehozni. Úgy gondoljuk, hogy fontos a szakmai kommunikáció, elsősorban az, hogy megnézzék, adott esetben akár kiértékeljék a magyar színházak, társulatok egymás előadásait. Mint minden szakmában, a miénkben sem szabad elszigetelődni, hiszen az soha nem vezet semmi jóra. Sokkal fontosabb a kommunikáció, a kitekintés, egymás munkájának az elismerése, segítése, ezért kell ez a találkozó, ahol akár közös megvalósítandó projektek is születhetnek, felmerülhetnek – mondta el Soós Amália, majd hangsúlyozta, a diákokat is igyekeznek bevonni a programokba.

Az idei Puck-fesztiválon a BBTE Színház és Televízió Kar, a bukaresti I. L. Caragiale Színház- és Filmművészeti Egyetem, a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, valamint a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjai is részt vesznek. A közönség a hallgatók néhány vizsgaelőadását is megtekintheti a rendezvényen, ezek külön szekcióban szerepelnek – tudtuk meg Soós Amáliától.

A kanadai Magali Chouinard két foglalkozást is tartott a meghívottaknak (Fotó: Puck Nemzetközi Fesztivál/FB)

– A tanulók bevonását azért tartjuk nagyon fontosnak, mert nagyon kevés helyen van bábszínészképzés, általában színészképzés az országban, és ezek nagyon különböznek egymástól. Az a fontos számunkra, hogy megtudjuk, a diákok milyen lehetőségeket, kihívásokat találnak már most, hallgatóként a szakmában. Ez az eszmecsere a különböző egyetemeken működő szakmai és oktatói műhelyek között fényt deríthet arra, hogy a különböző bábképző műhelyekben milyen művészi, didaktikai elképzelésekkel, módszerekkel dolgoznak, megmutatja, miben rejlik az egyes műhelyek egyedisége. Az a fontos, hogy ne a párhuzamos világainkban maradjunk, hanem a megismerésre helyezzük a hangsúlyt – fogalmazott Soós Amália.

A szakmai beszélgetések, találkozók mellett foglalkozásokra is jelentkezhettek a meghívottak, a fesztivál programjában báb-, bábukészítői foglalkozás, stop motion filmkészítő workshop, valamint Commedia dell’ arte műhelymunka is szerepel. A workshopok a szakmabelieknek, meghívottaknak szólnak, viszont a Commedia dell’ arte foglalkozásra a színház, bábművészet iránt érdeklődők nézőként beülhetnek – közölte az irodalmi titkár.
A fesztivál kapcsán a bábszínház, bábművészet jelenlegi kihívásairól is kérdeztük a Puck Bábszínház munkatársát.

– Elsősorban kiemelném a nagyon piacossá vált elvárásokat, amelyek nemcsak a bábszínészet szűkebb területét érintik, hanem minden művészeti területen problémát jelentenek. Az első és legnagyobb kihívásnak én ezen elvárások és az igazi, minőségi munka közti egyensúly megteremtését látom. Az természetes, hogy áru, kínálat a művészet, de az arra való igyekezet, hogy ez a kínálat mindig minőségi legyen, nem szorulhat háttérbe. Ez a művészetnek, művészetelméletnek egy alapproblémája – közölte Soós Amália, aki a 21. század digitális innovációiról, az átalakult előadáskészítésről is beszélt. Mint mondta, a bábszínházaknak szembe kell nézniük a modern világ gyerekekre gyakorolt hatásaival, valamint a digitális eszközökkel, viszont ezeket a vívmányokat akár ki is használhatják, és be is építhetik az előadásokba. „Nagyon sok lehetőség van most már a gyermek- és bábelőadások szintjén is, lehet fénytechnikával, kivetített hátterekkel, videókkal, ezekből összeállított díszletekkel dolgozni” – hangsúlyozta.

– Természetesen nehéz versenyezni a digitális eszközökkel, a gyermekek számára elérhető szórakozási lehetőségekkel. Ez azért is egyre nehezebb, mert számos inger éri a gyermekeket, és már az a veszély áll fenn, hogy semmi nem tudja huzamosan lekötni a figyelmüket. Így még hangsúlyosabb, hogy minőséget kell adni nekik. Én azt hiszem, hogy a művészetnek, és főleg a bábművészetnek, gyermekszínháznak nemcsak a szórakoztatás a feladata, hanem nevelői funkciója is kell hogy legyen – közölte Soós Amália.

A FESZTIVÁL MAGYAR NYELVŰ ÉS NONVERBÁLIS ELŐADÁSAI
Október 15., kedd: 9.30-tól, valamint 11 órától: Vojtina Bábszínház, Debrecen: A Csizmadia, a Szélkirály és a Nyúlpásztor esete (magyar nyelvű előadás, Gheorghe Dima Zeneakadémia); 19 órától: PP Theatre, Japán: Yuki bábműhely (nonverbális előadás, Puck Bábszínház előcsarnoka); 20 órától: Magali Chouinard, Kanada: A fehér nő (nonverbális előadás, Puck Bábszínház). Október 16., szerda: 9.30-tól és 11 órától: Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat, Brighella Bábtagozat: Tündérpereputty (magyar nyelvű előadás, Diákművelődési Ház); 19 órától: PP Theatre, Japán: Yuki bábműhely (nonverbális előadás, Puck Bábszínház előcsarnoka); 20 órától: David Zuazola Puppets, Spanyolország: Az idő játéka (nonverbális előadás, Puck Bábszínház). Október 17., csütörtök: 9.30-tól és 11 órától: Ariel Színház, Marosvásárhely: Vándor Miska (magyar nyelvű előadás, Puck Bábszínház); 17 órától: Cimborák Bábszínház, Sepsiszentgyörgy: Bálna Béla (magyar nyelvű előadás, Gheorghe Dima Zeneakadémia); 19 órától: Hop Signor Bábszínház, Görögország: A zsiráf (nonverbális előadás, Puck Bábszínház). Október 18., péntek: 17 órától: Puck Bábszínház: A csillagszemű juhász (magyar nyelvű előadás, Puck Bábszínház).

(Borítókép: Jelenet a Hollós Mátyás című előadásból. Fotó: Rohonyi D. Iván)