Öveges József–Vermes Miklós Fizikaverseny: a JZSUK-ban szervezték az országos döntőt

Öveges József–Vermes Miklós Fizikaverseny: a JZSUK-ban szervezték az országos döntőt
Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) és a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium, 2023. április 21-23. között szervezte meg az Öveges József–Vermes Miklós Fizikaverseny országos döntőjét, amely az oktatási minisztérium által támogatott tanulmányi versenyek közé tartozik. A verseny a János Zsigmond Unitárius Kollégiumban zajlott a helyi forduló többszáz versenyzőjéből kiválasztott 61, VII–XI. osztályos diák részvételével.

Az ünnepélyes megnyitón Popa Márta a kollégium igazgatója és egyben a versenyszervező bizottság titkára, köszöntötte az egybegyűlteket, ismertette a versenynap programját, és rövid útbaigazítás után kezdetét vette a diákok 3 órás írásbeli megmérettetése.

Az írásbeli után a diákok városnézésre indultak Jakabházi Annamária tanárnő vezetésével, majd a közös ebéd következett. Délután Deák Angéla tanárnő kíséretében ellátogattak a BBTE Magyar Fizika Intézetébe, ahol érdekes kísérleteket tekinthettek meg Járai-Szabó Ferenc intézetvezető irányításával, valamint meghallgatták a tanár káoszról tartott érdekes előadását.

A délután folyamán a diákokat felkészítő és kísérő szaktanárok a dolgozatokat javították. A programot az ünnepélyes eredményhirdetés és díjkiosztás zárta. Popa Márta igazgató és Kovács Zoltán ny. egyetemi docens, a versenyszervező bizottság elnökének beszédével, amelyben értékelték a feladatok nehézségét, érdekességét és a fizika tantárgy szépségét.

Az díjak kiosztása előtt a kultúrműsor részeként Somogyi Hunor Botond, VIII. A osztályos tanuló zongorázott, Veress Tamás, az iskola IX. H osztályos diákja pedig szavalatával örvendeztette meg a hallgatóságot.

Az Öveges József Fizikaversenyen a következő eredmények születtek:
VII. osztály: I. díjat kapott Kocsis Botond a marosvásárhelyi Bolyai-líceumból, II. díjban részesült Varga Vivien a János Zsigmond Unitárius Kollégiumból (JZSUK), III. díjat érdemelt Gombos Domokos, JZSUK-s diák. Dicséretes lett Sájter Klaus a csíkszeredai Petőfi Sándor Általános Iskolából és Gerendi Emma a JZSUK-ból. VIII. osztály: I. díjat érdemelt Ruff Brigitta a Báthory-líceumból, II. díjat kapott Kiss Csongor a JZSUK-ból, III. díjban részesült Orbán Dalma Johanna JZSUK-s diák. Dicséretben részesült Nagy Péter a marosvásárhelyi Dr. Bernády György Általános Iskolából és Jámbor Anna a nagyszalontai Arany-líceumból.

A Vermes Miklós Fizikaversenyen a következő eredmények születtek:
IX. osztály: I. díjat érdemelt Kanabé Áron a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceumból, II. díjat kapott Juhász Aba a JZSUK-ból, III. díjban részesült Antal Áron a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumból. Dicséretet kapott Csete Borbála a JZSUK-ból és Rancea Alex-Krisztián a Báthory-líceumból. X. osztály: I. díjban részesült Szilágyi Szilárd a marosvásárhelyi Bolyai-líceumból, II. díjas lett Pieldner Ádám a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumból, III. díjat érdemelt Juhos Árpád a JZSUK-ból. Dicséretet kapott Țepuc Tünde a csíkszeredai Márton Áron Főgimnáziumból és Lóga Patrik a zilahi Silvania Főgimnáziumból. XI. osztály: I. díjat érdemelt Bonczidai Mirjám, a zilahi Silvania Főgimnáziumból, II. díjat kapott Nagy Imre a marosvásárhelyi Bolyai-líceumból, III. díjban részesült Mihály Hanna Andrea a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceumból. Dicséretes lett Balizs Róbert a marosvásárhelyi Bolyai-líceumból és Urkon Karola a csíkszeredai Márton Áron Főgimnáziumból. A BBTE fizika kara által biztosított különdíjban részesült Szenkovits Ervin X. osztályos és Sándor Boldizsár IX. osztályos JZSUK-s tanuló eredeti feladatmegoldásaiért.

A legjobb eredményeket elért VIII–XI. osztályos diákok részt vehetnek a versenyek magyarországi nemzetközi döntőin, amelyeket társszervezetek, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Győrben, illetve az Oktogon Sopron Alapítvány Sopronban szervez meg.

Ezúton is köszönetet mondunk a János Zsigmond Unitárius Kollégium igazgatóságának és az iskola tanárainak, munkaközösségének, hogy lelkes munkájukkal hozzájárultak a verseny sikeres és zökkenőmentes lebonyolításához, méltó helyszínt és körülményeket biztosítottak a verseny országos döntőjének, valamint a verseny támogatóinak, a Kolozs Megyei Tanfelügyelőségnek, a Pro János Zsigmond Szövetségnek, az Erdélyi Unitárius Egyháznak, valamit BBTE fizika karának. Végül köszönetünket fejezzük ki Kovács Zoltánnak az idei és a tavalyi két forduló feladatlapjainak is az összeállításával járó hatalmas munkájáért. A nyertes diákoknak és tanáraiknak ezúton is gratulálunk, és további sikereket kívánunk!

A verseny szervezőbizottsága