Osztják a termelői bizonyítványokat

Osztják a termelői  bizonyítványokat
A Kolozs Megyei Tanács elkezdte az új termelői bizonyítványok és engedélyek kiosztását, amelynek birtokában a mezőgazdasági termelők az általuk megtermelt mezőgazdasági termékeiket forgalmazhatják.

„Azért kezdtük el hamarabb az engedélyek kiosztását, mert az enyhe téli időjárás több növénynek is kedvezett, és azt szeretnénk, hogy a termelők minél korábban elkezdhessék terményeik eladását. Ezért felkérem a megye 81 polgármesteri hivatalának illetékeseit, hogy vegyék át a megyei tanácstól az iratokat, amelyek feljogosítják a gazdákat az általuk megtermelt termények forgalmazására” – nyilatkozta Alin Tişe, a Kolozs Megyei Tanács elnöke.

Az új engedélyekre azért van szükség, mert 2018. január 1-jétől változott a mezőgazdasági termények forgalmazására vonatkozó törvény. A jogszabály-módosítás értelmében az új engedélyek érvényességi időtartama öt év. Ami a tavaly kibocsátott termelői bizonyítványt és a terményforgalmazási könyvet illeti, ezek a megjelölt lejáratig, azaz egy évig érvényesek.

A 2018. január 1-jétől érvénybe lépett törvénymódosítást követően a megyei tanács megtett minden szükséges intézkedést, hogy a megyében működő gazdák megkaphassák új irataikat. Összeírták, hogy a megye közigazgatási egységeiben hány ilyen iratra van szükség, majd ennek függvényében megrendeltek az Állami Nyomdavállalattól 8385 termelői bizonyítványt és 9060 terményeladásra feljogosító könyvecskét.

Miután a megyében működő polgármesteri hivatalok átvették a kétféle iratot, azt kérésre kiadják a kérelmező gazdáknak. A kérést abba a polgármesteri hivatalba kell benyújtani, amelyhez tartozik az a gazdaság. Az igényelt dokumentumokat a kérés benyújtásától számított 5 munkanapon belül kell kiadni a gazdáknak.