Országos járványnak nyilvánították az influenzát

Országos járványnak nyilvánították az influenzát
Az egészségügyi minisztérium közleménye szerint Romániában influenza-járvány tombol, ami miatt tizennyolc személy már életét vesztette. Az elmúlt héten újabb 7000 megbetegedést jegyeztek, ez pedig kétszerese a vártnak. A szaktárca szerint nagyobb az akut légúti fertőzések száma, az influenzás megbetegedések pedig az egész országban felütötték a fejüket, számuk duplájára emelkedett az előző héthez képest. A járványtani szakemberek tehát megállapították, hogy a grippe járványszerűen terjed.

Jövő héten várhatóan tovább nő majd az influenzás megbetegedések száma, és az átoltottsági arányt tekintve ez nem meglepő – nyilatkozta a Román Mikrobiológiai Társaság elnöke, Alexandru Rafila. A szakember rámutatott, hétről hétre egyre több légúti fertőzéses és influenzás megbetegedést regisztrálnak, és ez a tendencia minden bizonnyal jövő héten is folytatódni fog. Az, hogy mennyi ideig húzódik ez el, nagyban függ az időjárástól is – mondta.

Rafila hozzátette, nem meglepő, hogy ilyen sokan megfertőződnek, hiszen a 65 év fölöttiek korosztályában a átoltottsági arány mindössze 23-24 százalékos, miközben az Egészségügyi Világszervezet ajánlása 75 százalékos átoltottságról szól.

Alexandru Rafila szerint ilyen körülmények között kiemelt szerepet kapnak az influenza elleni egyéni védelmi intézkedések, azaz ajánlott gyakran kezet mosni, védőmaszkot használni, a betegség könnyű formájában szenvedők maradjanak otthon, a súlyos tünetekkel küzdőket pedig kórházban kell elkülöníteni.

A szakember hangsúlyozta, párhuzamosan négy típusú vírus fertőz, a gyerekeknél például a B típusú vírussal való megfertőződés esetén lépett fel a betegség súlyosabb formája.

Az egészségügyi tárca azt javasolja a lakosságnak, hogy fordítsanak kiemelt figyelmet a testi higiéniára, köhögéskor, tüsszentéskor tartsanak szájuk elé zsebkendőt, fogyasszanak sok zöldséget, gyümölcsöt, pihenjenek eleget és végezzenek naponta testmozgást. Ez az életforma ugyanis segít a légúti fertőzések, főleg az influenza megelőzésében.

A minisztérium ugyanakkor óva int az önkezeléstől, és azt javasolja, hogy megbetegedés esetén forduljunk a háziorvoshoz. Az influenza megelőzésének legjobb módja az oltás – teszik hozzá.

Ebben az időszakban javasolt a kórházi látogatások korlátozása és az egészségügyi intézmények teljes személyzetének napi szűrése, valamint maszk, gumikesztyű és védőruha használata úgy a személyzet, mint a látogatók számára – teszi hozzá a szaktárca.

Pénteken elkezdik annak az újabb, 35 ezer dózisból álló influenza elleni vakcina-szállítmánynak a szétosztását, amelyet a fokozottan veszélyeztetett személyeknek kell megkapniuk. Február másodikáig 1,486 millió személyt oltottak be a betegség ellen – tette hozzá a minisztérium.

Az elmúlt héten 7022 influenzás esetet jelentettek, míg két héttel ezelőtt csak 3645 influenzás beteget tartottak számon, tavaly ilyenkor pedig mindössze 3455 megbetegedést jegyeztek.

A laboratóriumi vizsgálatok által igazolt influenzás megbetegedések száma 718, a többi beteget a tüneteik alapján diagnosztizálták. A 718 eset közül 141-en AH3, 135-ön AH1, 123-an altörzzsel nem rendelkező A típusú influenzában betegedtek meg. A B típusú influenzás betegek száma elérte a 317-et, az AH3 és B vírussal fertőzött esetek száma pedig kettő.

Ami az akut légúti fertőzéses esetek számát illeti, az elmúlt héten ez a szám meghaladta a 171 ezret, ami 17,5 százalékkal több, mint a 2019 azonos időszakában (145.622) és 66,1 százalékkal több (102.981) az előző héten jegyzett esetekhez képest. A súlyos akut légúti fertőzések száma 38, ez 23-mal több, mint az előző héten jegyzett számadat, és 42-vel kevesebb a tavalyi azonos időszakban nyilvántartásba vett esetek számához képest.

2019 azonos időszakában 94 halálesetet okozott az influenza, ez pedig 5,2-szer több mint az idén. A tavalyi halálesetek közül 73-at AH1pdm09 típusú vírus okozott, 10-et altörzzsel nem rendelkező vírus, és volt egy A(H1)pdm09+AH3 vírusok miatt bekövetkezett haláleset is.

Országszerte 9600 gyerek nem ment iskolába, mivel az influenza-járvány miatt felfüggesztették osztályában vagy iskolájában a tanítást. Kolozs megyében hét iskolát zártak be részlegesen, és 273 beteg gyereket jelentettek. Fehér megyében öt iskolát teljesen, kettőt részlegesen zártak be. Szilágy megyében egy, míg Szeben megyében két iskolát zártak be részlegesen.

Török Zoltán Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyettes lapunknak elmondta, a megyei tanfelügyelőségen naponta jegyzik a hiányzók számát, és ezeknek alakulása függvényében döntenek a szükséges intézkedésekről. Tájékoztatása szerint, ha egy osztályban a diákoknak több mint fele hiányzik, lehet kérni a tanórák felfüggesztését. 

Sorina Pintea volt egészségügyi miniszter tavaly azt nyilatkozta: ha egy iskolában/osztályban a hiányzók száma meghaladja a húsz százalékot, elrendelhető a tanítás felfüggesztése.