Online közköltségfizetésre kérnek a tömbházgondnokok

Online közköltségfizetésre kérnek a tömbházgondnokok
A kolozsvári tömbházgondnokok mellőznék a közköltségek ellenértékének átvételét, hogy elkerüljék a koronavírussal való megfertőződést, ezért arra kérik az érintetteket, hogy a pénzt a tulajdonosi társulás bankszámláira utalják.

Alina Pulpă, aki olyan cégnél dolgozik, amely kilenc kolozsvári tulajdonosi társulást képvisel, szerdán azt nyilatkozta: az általuk adminisztrált tömbházak ajtajára már kifüggesztett egy hirdetést, amelyben azt kérik a lakóktól, hogy banki átutalással fizessenek. 

– Rendkívüli a mobilizáció, az emberek fogékonyak, ugyanaz a személy több szomszéd helyet is kifizeti internetes bankolással a költségeket. Ilyen helyzetben ez normális, hiszen mindenki el akarja kerülni, hogy megfertőződjön a koronavírussal. Megmagyaráztam a lakástulajdonosoknak, hogy egy-egy kifizetés alkalmával mennyire vagyunk kitéve a fertőzésnek, és hogy akaratunkon kívül megfertőzhetünk másokat – magyarázta a tömbházgondnok. 

Alina Pulpă panaszkodott a kolozsvári Szamos Vízügyi Társaságra, amely olyan közleményeket tett közzé, hogy megszakítja a vízszolgáltatást, miközben a hatóságok arra kérik a lakosokat, hogy üljenek otthon, és minél gyakrabban mossanak kezet. – Akadnak olyan tömbházak, ahol a lakók elmaradtak a költségek kifizetésével. A tömbházgondnokok azonban nagy nyomásnak vannak kitéve, hiszen a közüzemi számlákat ki kell egyenlítenünk. A vállalatoknak ilyen helyzetben több megértést kellene tanúsítaniuk, hiszen nem arról van szó, hogy nem akarjuk kiegyenlíteni a számlát – hangsúlyozta Pulpă.

A tömbházgondnok, saját kezdeményezésére fertőtlenítőszereket vásárolt, a tulajdonosi társulás elnökei és helyettesei pedig naponta kétszer fertőtlenítik a korlátokat, a felvonó ajtaját és a bejárati ajtó kilincsét.

Adrian Bălan egy másik adminisztratív cég képviselője szerint is az online fizetés a megoldás a koronavírus terjedésének elkerülésére. – A tömbházgondnok, amikor bevételezi a közös költségeket, több száz emberrel kerül kapcsolatba. Elegendő, ha egyetlen koronavírussal diagnosztizált személlyel kapcsolatba kerül, hogy mindenkit megbetegíthet – mutatott rá. – A közös költségeket a tömbházakban kialakított kisebb helyiségben fizetik, főleg a nyugdíjasok, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy személyesen fizessenek. Azt javasoltam, hogy a tömbházelnök tegye közzé a társulás bankszámláját, és a kifizetés csakis online történjen – nyilatkozta Bălan.

Állami szinten nincs semmilyen intézkedés a közköltségek bevételezésére. A gond ott van, ahol a lakástulajdonosok többsége nyugdíjas, és nem boldogul az online fizetéssel. – Szükség lenne egy rendelkezésre, miszerint a közműveknek egy hónapos haladékot kell adniuk a tulajdonosi társulásoknak számláinak kiegyenlítésére, legalább a sürgősségi állapot ideje alatt, és késedelmi kamatot sem számítanának ki. Gondnokként, ha nem vételezem be az összes lakástulajdonostól a közös költséget, nem fizethetem ki idejében a számlát, és akkor késedelmi kamatra köteleznek. Ha két-három számlát nem egyenlítek ki, ez a szolgáltatás felfüggesztését vonja maga után – közölte Adrian Bălan.

A tömbházgondnok azt mondta, ha nincs más választása, március végén személyesen veszi át a közös költségek ellenértékét, ám maszkot és kesztyűt fog viselni, és megkéri az embereket, hogy legalább 1,5 méter távolságra álljanak tőle és egymástól. 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Magyar nyelvű szentmisét mutatott be és fiatalokat bérmált szombaton Bukarestben, a Minden Kegyelmek Édesanyjának nevét viselő Barátok templomában Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.
Közhír