Hamarosan korlátozzák a készpénzzel való fizetést

A feketén foglalkoztatásból származó összegek csökkentése a cél

Hamarosan korlátozzák a készpénzzel való fizetést
Egyes források szerint november 1-jétől, mások szerint november 11-től lép életbe a néhány nappal ezelőtt elfogadott 296. számú törvény azon előírása, amely korlátozza a készpénzfizetés napi limitjét. A cégek naponta ezer lejnél kevesebbet fizethetnek ki készpénzben a munkavállalójuknak, és csak napi 2000 lejt, ha cash & carry típusú üzletben vásárolnak. Ehhez képest magánszemély naponta ötezer lejt fizethet ki készpénzben cégnek, illetve két magánszemély között naponta legtöbb tízezer lejes készpénzes tranzakció az engedélyezett. Szakértők szerint a készpénzzel való fizetés korlátozása a feketemunka és az ehhez kapcsolódó jövedelmek csökkentését célozza. Ugyanakkor a szakembernek kételyei támadtak arra vonatkozólag, hogy az intézkedés tényleg hatékony lesz-e a fekete kifizetések felszámolására. Úgy véli, a nyugdíjasok esetében a bankkártya hiánya, a vidéki kisboltok esetében pedig a nem megfelelő internet-hozzáférés jelenthet gondot.

A kormány korlátozni akarja a készpénzfizetést, mivel úgy gondolja, hogy ez a feketemunka és az abból származó jövedelem „bölcsője”, a jelenség ellen pedig fel kell lépni. Egyes értesülések szerint november 1-jétől, mások szerint november 11-től lépnek életbe a készpénzfizetéssel kapcsolatos korlátozások.

A törvényes előírások szerint a cégek nem fizethetnek naponta ezer lejnél többet készpénzben magánszemélynek javak vásárlása, szolgáltatás igénybe vétele, osztalékok kifizetése, követelések átruházása stb. esetén. Ha a cég, azaz jogi személy cash & carry típusú üzletben vásárol, akkor a napi készpénzfizetés nem haladhatja meg a kétezer lejt. Magánszemély cégnek pedig naponta legtöbb ötezer lejt fizethet ki készpénzben. Két magánszemély között a napi készpénzes kifizetés nem haladhatja meg a tízezer lejt. Amennyiben a készpénzzel való kifizetés meghaladja a fenti összegeket, akkor a határértéket meghaladó összeg huszonöt százalékát bírság gyanánt kell kifizetni.

Eddig a cég a magánszemélynek tízezer lejt fizethetett ki készpénzben. Két magánszemély közötti készpénzfizetésnél a határ eddig 50 ezer lej volt. Jogi személytől a napi bevétel nem haladhatja meg az ezer lejt, az eddigi ötezer lej helyett.

A jogi személyek pénztárában levő készpénz a nap végén nem haladhatja meg az ötvenezer lejt. Az ötvenezer lejnél nagyobb összeget be kell fizetni a bankszámlára két munkanapon belül. Ha a napi bevételek készpénzben meghaladják az ötvenezer lejt, a bírság a határértéken felüli összeg huszonöt százaléka.

– Értesüléseim szerint az intézkedés nem november 1-jétől, hanem 11-től lép érvénybe. A készpénzfizetés korlátozásának bevezetése a feketemunka és az ebből szerzett jövedelem csökkentését tűzi ki célul. A banki kifizetések által a kereskedelmi műveletek teljes mértékben ellenőrizhetővé válnak. Nehéz lesz életbe léptetni vidéken, a kisebb boltokban, ahol az internethez való hozzáférés nem megfelelő, és a POS-terminál ezért nem fog működni – magyarázta lapunknak a szakértő.

A szakember szerint a készpénzfizetés korlátozása főleg kis, vidéki településeken lesz nehezen kivitelezhető. A statisztikai adatok szerint országos szinten 13 260 céget tartanak nyilván, amelyek több faluban működtetnek vegyesboltot, a vevők többsége pedig készpénzzel fizet. További problémát jelenthet, hogy az ország lakosságának negyven százaléka nem rendelkezik bankkártyával, többségük a vidéken élő kisnyugdíjasok közül kerül ki. A nyugdíjasok tehát bajban lesznek, ha nem rendelkeznek bankkártyával, a vidéki kisboltok pedig, ha az internet-hozzáférés nem megfelelő, és a fentinél nagyobb összegre való vásárláskor nem működik az üzleti bankkártyaterminál. Ugyanakkor a nyugdíjasok általában kisebb összegekre vásárolnak, nehezen elképzelhető az a nyugdíjas, aki naponta ötezer lejnél nagyobb értékre vásárol például a falusi vegyesboltban. A kisgyerekes és vidéken élő családok esetében sem kell attól tartani, hogy egy-egy vásárlás összege meghaladja az ötezer lejt. A nagyobb bevásárlásokat pedig a fiatal családok hétvégén bonyolítják le a bevásárlóközpontban, és kártyával fizetnek. Ám ebben az esetben is nehezen elképzelhető, hogy a magánszemély általi vásárlás meghaladja az ötezer lejt.

A kis- és közepes vállalkozókat tömörítő országos egyesület (ANCMMR) vezetője, Feliciu Paraschiv arra hívta fel a figyelmet, hogy például cigarettavásárláskor a maximális árrés 3,5 százalék, ám a bank által levont jutalék megközelítheti a három százalékot. Ez pedig azt jelenti, hogy a cigarettát forgalmazó kis cég az árrés 0,5%-ával marad.

(Borítókép: Rohonyi D. Iván)