Nyilvános konzultáción a Hóstát negyed átszervezésének terve

Nyilvános konzultáción a Hóstát negyed átszervezésének terve
Nyilvános konzultáción véleményezhetik a kolozsváriak a Hóstát/Mărăşti negyed központi része és a környező utcák átrendezésére vonatkozó városrendezései tervet október 31-ig. Ahhoz a két évvel ezelőtt bejelentett projekthez lehet most hozzászólni, amelynek megbeszélésére a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal keretében működő Lakossági Innovációs és Ötletközpont (CIIC) tavaly közvitát szervezett.

A tervvel kapcsolatos véleményüket az érdeklődők a consultarepublica@primariaclujnapoca.ro emailcímre továbbíthatják vagy írásban benyújthatják azt a lakossági információs központban (Mócok/ Moților út 7. szám) és minden lakótelepi polgármesteri hivatalban. A projekt a Hóstát/ Mărăşti piac környékén busz- és kerékpársávok kialakítását irányozza elő az autókkal teli forgalmi sávok és járdák helyett. Több útszakaszon csökkentenék a gépkocsisávok számát, a tömegközlekedési megállókat pedig átszerveznék és korszerűsítenék.

A Hóstát/Mărăşti negyed központi részének átalakítását célzó terv a Magyar/1989. december 21-e utca (részlegesen), a Téglás/Fabricii utca (részlegesen), a Liliom/Crinului utca, a Könyvtár/Bibliotecii sétány, a Pacsirta/Ciorcârliei utca, a Honvéd/Dorobanţilor út 105. és 111. szám alatti ingatlan belső udvara, a Barcaság/Bârsei utca, a Szemere/Trotuşului utca korszerűsítését foglalja magába.

Földalatti parkolóházat építtetnének a Könyvtár/Bibliotecii utcában, hogy alternatívát kínálhassanak az utcán parkolóknak. A zöldövezet nagyságát a jelenlegi három hektárról négy hektárra növelnék. A munkálatok első szakaszában a Könyvtár/Bibliotecii sétány, a Magyar/1989. december 21-e, a Téglás/Fabricii és a Szamosfalvi/Aurel Vlaicu utcákat újítanák fel uniós forrásból. Minden utcában külön buszsávot és bicikliutakat hoznának létre. A Liliom/Crinului és a Pacsirta/Ciocârliei utcában pedig kiszélesítenék a járdákat a gépkocsiforgalom kárára.

A Téglás/Gyár utca jelenlegi forgalmi kapacitásán nem változtatnának, de szűkítenék az úttestet, és bicikliutakat alakítanak ki, fákat ültetnek, a templom környékére pedig kis terecskét terveznek. Az utca északi járdarésze esetében nem javasoltak változtatást, de bicikliutat, korszerű utcai bútorzatot és fákat erre az oldalra is szeretnének.

A Magyar/1989. december 21-e utcában megmaradnak a jelenlegi forgalmi irányok, ám nyugat–keleti irányban megszüntetnek egy sávot, ahol jelenleg kocsik parkolnak. A körforgalmat úgy alakítják át, hogy megközelíthető legyen a Könyvtár/Bibliotecii utcában kialakítandó földalatti parkolóhely. A Szentpéteri templom mögötti zöldövezetet mindenki számára hozzáférhetővé teszik. A tervben szereplő többi utcában is megmaradnak a már létező forgalmi irányok, de lesz külön buszsáv és bicikliút, a járdákat kiszélesítik, fákat ültetnek, felújítják a buszmegállókat, új világítótesteket és utcai bútorzatot helyeznek el.