Nyári íjásztábor Besztercén: a kellemes mellett hasznosan is eltölthető a nyári szünet

Számos szabadtéri tevékenységet végeztek együtt a táborozó gyerekek

Nyári íjásztábor Besztercén: a kellemes mellett hasznosan is eltölthető a nyári szünet
Újabb népszerű íjásztábor sorozatot sikerült megrendezni Besztercén a Schullerwald parkerdőben, június 19-e és 23-a, valamint június 26-a és 30-a között. Hasonlóan az előző évekhez, idén is két csoportban vártak a gyermeket, mindkét alkalommal negyven főt – írja tájékoztatójában az RMDSZ sajtóirodája.

Kilencedik alkalommal szervezték meg idén júniusban az íjásztábort Besztercén. A Schullerwald parkerdőben zajló rendezvénysorozat túlmutat az elnevezésén, hiszen nem csupán íjászattal töltik ki az időt a táborozás során. A program célja változatlan, az előző évekhez hasonlóan az a szándéka a szervezőknek, hogy népszerűsítsék a magyar kultúrát és hagyományokat, minél szélesebb körben megismertessék a hagyományos népművészetet, teret adjanak a kulturális értékeknek, és mindezek mellett a gyerekekkel megkedveltessék a szabadtéri sportot, a programok révén pedig hangsúlyt helyezzenek az íjászatra valamint a néptáncra.

A tábor azon népszerű helyi események egyike, amely lehetőséget kínál arra, hogy játékos formában megvalósított oktatással eltölthessenek néhány napot a nyári szünetben. Vidám és energikus csapatok szoktak kialakulni, számos szabadtéri tevékenységet végeznek együtt a résztvevő gyerekek. Idén is hagyományos művészetekkel ismerkedhettek, szabadtéri foglalkozásokon fejleszthették kézügyességüket és gyarapíthatták tudásukat, új magyar népdalokat és néptáncokat tanulhattak, és minden nap gyakorolhatták az íjászat különböző technikáit. A táborozók ugyanakkor napi háromszori étkezésben részesültek, a táborban fogyaszthatták el a reggelit, tízórait és bőséges ebédet.

A szervezőket az az elgondolás ösztönzi a tábor megszervezésében, hogy ilyen jellegű tevékenységek nem szerepelnek évközben az iskolai tantervben, de rendkívül fontosak és különleges hatással vannak a gyerekekre. Hiszen annak ellenére, hogy a 21. században a gyerekeket vonzza a technológia és könnyen megismerkednek a fejlődő műszaki eszközökkel, mégis nagy szükségük van a gyakorlati tapasztalásra és csapatban végzett tevékenységekre. A tábor jó lehetőség arra, hogy annak keretében a gyerekek úgymond párhuzamos oktatásban részesüljenek, a virtuális életből kilépve tanuljanak kultúráról, évszázadok óta őrzött hagyományokról illetve szokásokról. A táborozóknak alkalmuk adódott tanulni olyan tapasztalt szászrégeni oktatóktól, mint Simon Szabolcs és csapata, akik a ForMove és Folk egyesület tagjai.   

Mint minden táborban, a besztercei íjásztáborban is hangsúlyt fektettek a játékra, sok sporttevékenységre, de emellett a szórakozásra is. A gyerekek minden nap szabadtéri játékok sorozatában vehettek részt, és hosszú sétákat is tettek a Schullerwald erdőben. Arra is alkalmuk adódott a táborozóknak, hogy a tábor ideje alatt egynapos kiránduláson vegyenek részt a Maros megyei Vajdaszentiványon. Itt megismerkedhettek a lovaglással, nemezeléssel, a magyar hagyományos háztáji állatokkal, és még falat is mászhattak.

A kéthetes tábor – amelynek támogatója volt a Pro Hereditatem Egyesület, a Besztercei MADISZ, a megyei RMDSZ, a Communitas Alapítvány, Beszterce város Polgármesteri Hivatala és Beszterce-Naszód Megye Tanácsa – utolsó napján a gyerekek bemutatták a szülőknek és többi jelenlévőnek a táborban tanultakat, bebizonyítva, hogy a nyári szünetet is el lehet tölteni hasznosan, ugyanakkor kellemesen. A táborozók oklevelet is átvettek, valamint kisebb-nagyobb emléktárgyakkal és sok szép emlékkel térhettek haza egy közös ebéd elfogyasztása után. Biztosan állítható, hogy a gyermekek arcán látható öröm és vidámság jelzés arra, hogy már türelmetlenül várják a következő tábort.