Növelik az étkezési utalványok értékét

Növelik az étkezési utalványok értékét
Jóváhagyásra terjesztették be a csütörtöki kormányülésen az étkezési utalványok értékének növeléséről szóló dokumentumot – tájékoztatott a Mediafax hírügynökség. Amint Marcel Ciolacu miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetője a kormányülés előtt tudatta, a kérdés a kormány mandátumának egyik prioritása.

„Augusztus elsejétől havi 30 lejről 35 lejre emeljük az étkezési utalványok értékét” – közölte Ciolacu. A miniszterelnök azt is elmondta, hogy az utalványok értékét ezen felül is növelik egy következő szakaszban, így január elsejétől az ételjegyek elérik a havi 40 lejes értéket. „Ez egy normális intézkedés, amely az infláció alakulásához igazodik,”mondta még a kormányfő.

Simona Bucura-Oprescu munkaügyi miniszter szerdán arról számolt be, hogy folyamatban van a közalkalmazotti bértörvény kidolgozása, zajlanak a konzultációk a közszféra különböző ágazatainak képviselőivel.

Az Antena3 hírtelevíziónak nyilatkozva a tárcavezető elmondta, hogy a jogszabály hierarchiát állít fel a közalkalmazotti kategóriák között, illetve ezeken belül is. Alapelvei, hogy egyetlen közalkalmazott bére sem haladhatja meg az államfő fizetését, a bérpótlékokat az alapfizetés legtöbb 20 százalékára korlátozzák, illetve bevezetnek egy teljesítménybónuszt is – részletezte.

A miniszter közölte, hogy a törvénytervezet bértábla-függelékeinek három változata is elkészült, ezekről konzultálnak „legalább heti két találkozón” a különböző közalkalmazotti kategóriák képviselőivel. Hozzátette, hogy az egyeztetések lezárása után a Világbank hatástanulmányokat készít a jogszabályról, ezeket elemezni fogják a koalícióban, majd véglegesítik a tervezetet, amely az őszi ülésszakban a parlamentbe kerül.