Novák Katalin: nem szabad katonailag belefolyni a konfliktusba

Sem Oroszország, sem Ukrajna nélkül nem lehet béketárgyalásokat folytatni az ukrajnai háború lezárásáról - mondta Novák Katalin köztársasági elnök a davosi Világgazdasági Fórumon a CNBC-nek adott interjújában.

"Kulcsfontosságú, hogy utat találjunk a béke felé, de rendkívül nehéz lesz. Sőt ki merem jelenteni, akár lehetetlen mindkét fél bevonása nélkül a béketárgyalásokig eljutni. Anélkül, hogy beszélnénk Oroszországgal, vagy megpróbálnánk tárgyalóasztalhoz ültetni, nem hiszem, hogy ez sikerülni fog" - mondta az államfő Steve Sedgwicknek, a CNBC riporterének.

"Magunknak kell megtalálnunk a módját, hogyan juthatnánk konszenzusra, és hogyan közelíthetnénk meg Oroszországot Kínán vagy másokon keresztül, vagy akár közvetlenül, hogy tárgyalhassunk. Mert a béketárgyalás és a tűzszünet fog végre elvezetni a békéhez, amelyre mindannyian vágyunk" -tette hozzá a köztársasági elnök.

Az interjúban arra is kitért, hogy Magyarország és a többi európai uniós tagállam véleménye számos dologban egyezik, a többi közt az ukrajnai háború megítélését illetően is, de a módszerekben már lehetnek különbségek. 

"Álláspontunk ugyanazt, mint a többi 26 EU-tagállamnak"

"A mi álláspontunk Ukrajnát és Oroszországot illetően ugyanaz, mint a többi 26 EU-tagállamnak. Mi is a kezdetektől fogva elítéljük Oroszország Ukrajna elleni agresszióját, ezt eléggé egyértelművé tettük" - mondta Novák Katalin, hozzátéve, hogy Magyarország mindent megtesz, hogy támogassa Ukrajnát.

 "Magyarország földrajzi elhelyezkedését tekintve Ukrajna közvetlen szomszédja. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy 150 ezer fős magyar kisebbség él Ukrajna területén.Tehát nem csak közvetetten, de közvetlenül is érint bennünket az ukrajnai háború. Magyar életeket veszítünk el" - jelentette ki Novák.

"Ukrajnát támogatni kell. Ez bizonyos. Ez a személyes véleményem és Magyarország véleménye is. És bízom benne, hogy a következő EU-csúcson megtalálják ennek a módját" - mondta a magyar köztársasági elnök. 

"El kell kerülnünk a háború eszkalációját"

"Szeretném hangsúlyozni, hogy Európa és a NATO-tagállamok nem állnak háborúban. Tehát ha támogatjuk is Ukrajnát, nem szabad katonailag belefolynunk ebbe a háborúba, és el kell kerülnünk a háború eszkalációját. El kell kerülnünk egy harmadik világháborút. 2024-ből nem lehet 1914. 2024-nek a béke évének kell lennie, és nem a háború évének" - hangsúlyozta a köztársasági elnök.

Novák Katalin az interjúban emellett leszögezte, hogy Európa egy másik fontos kihívásának a népességcsökkenés problémáját tartja, mellyel szerinte a kontinens minden országának szembe kell néznie.

Mint mondta, bár a legtöbb fiatal akar családot, sokuknak mégsem lesz, ezért a legfontosabb megérteni az e döntés mögött rejlő okokat. Ilyen oknak nevezte, hogy sokan összeegyeztethetetlennek tartják a karriert és a családi életet. Ezzel kapcsolatban elmondta, fontosnak tartja megmutatni - a többi között mint olyan köztársasági elnök, akinek három gyereke van -, hogy a kettő nem zárja ki egymást.

Mint mondta, "jóléti társadalomban nincs gazdasági indoka a gyerekvállalásnak", s azok, akik így döntenek, sokszor több nehézséggel néznek szembe, mint gyereket nem vállaló társaik.

"Ezt a hátrányt akarja Magyarország felszámolni" - magyarázta az államfő, és a magyar kormány családtámogató intézkedései között említette, hogy a négy vagy több gyereket vállaló nőknek nem kell jövedelemadót fizetniük.

(Fotó: archív)

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Az Egyesült Államok hatmilliárd dollár értékű új katonai felszerelés ukrajnai szállítása mellett kötelezte el magát. A védelmi minisztérium bejelentése szerint az ukrán hadsereg számára új megrendelés formájában jutnak majd el az eszközök, amelyeket közbeszerzésként az amerikai hadiipar szereplői és egyéb partnerek gyártanak le.
Külpol
Orosz rakéta- és dróntámadás érte az ukrán fővárost és a nyugat-ukrajnai Lviv régiót vasárnap – közölték ukrán tisztviselők. Készültségbe helyezték a lengyel ügyeletes légierőt, mivel az egyik orosz rakéta megsértette Lengyelország légterét.
Külpol