Négyen jutottak a Hevesy György Kémiaverseny Kárpát-medencei döntőjébe

laborgyakorlat
Laborgyakorlaton is bizonyíthattak a diákok
Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) és a Magyar Természettudományi Társulat közösen szervezte a Hevesy György Kárpát-medencei Kémiaverseny erdélyi döntőjét április 13-án a székelykeresztúri Berde Mózes Unitárius Gimnáziumban.

A kémiaverseny helyi szakaszán Erdély kilenc megyéjéből összesen 253, a megyei fordulón 144 diák vett részt, közülük a legjobb 21 vett részt az országos döntőn.

A verseny megnyitóján Gál Emese, a versenyszervező bizottság alelnöke, Lapohos Annamária, Hargita megyei kémia szakos tanfelügyelő, Lakatos Sándor a Berde Mózes Unitárius Gimnázium igazgatója köszöntötte a résztvevő diákokat és tanárokat. A köszöntő beszédek után a diákok írásbeli vizsgán és laborgyakorlaton mutathatták be tudásukat. Utána a diákoknak vezetett sétán lehetősége volt megismerkedni Székelykeresztúr nevezetességeivel. Megtekinthették a Gyárfás- kúriát, Petőfi körtefáját, a Molnár István Múzeumot és Székelykeresztúr központját.

A legjobb eredményeket elérő, kategóriánként két diák továbbjut a verseny Kárpát-medencei döntőjére, amelyet a Magyar Természettudományi Társulat szervez meg Egerben, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen május 25-én. 

A verseny díjazottai: 7. osztály: I. díj – Sárossy Mónika, Dr. Bernády György Ált. Iskola, Marosvásárhely; II. díj – Csavdári Harald, Nicolae Iorga Gimnázium, Nagybánya; III. díj – Schvarczkopf Tamás, Aurel Popp Művészeti Líceum, Szatmárnémeti; dicséret – Szabó Dóra, János Zsigmond Unitárius Kollégium, Kolozsvár. 8. osztály: I. díj – Kiss Hanna, Sövér Elek Szakközépiskola, Gyergyóalfalu; II. díj – Major Attila, Petőfi Sándor Általános Iskola, Székelykeresztúr; III. díj – Kocsis-Feri Benjámin,1-es sz. Technológiai Líceum, Sarmaság; dicséret – József Áron, Tamási Áron Gimnázium, Székelyudvarhely.

Ezúton is köszönetet mondunk a verseny megszervezésében szerepet vállaló felkészítő szaktanároknak, a Berde Mózes Unitárius Gimnázium és a BBTE Kémia és Vegyészmérnöki Kar, Magyar Kémia és Vegyészmérnöki Intézet munkatársainak, akik lelkes munkájukkal jelentős szerepet vállaltak a verseny előkészítésében és zökkenőmentes lebonyolításában. 

Gratulálunk az elért eredményekhez! 

A versenyszervező bizottság