Ne vásároljunk húst és tojást csomagtartókból és az út széléről!

Ne vásároljunk húst és tojást csomagtartókból és az út széléről!
Paul Anghel, az Országos Fogyasztóvédelmi Felügyelőség (ANPC) igazgatója azt tanácsolja, ne vásároljunk út szélén árusított húst vagy autók csomagtartójából kínált tojást húsvétra. Bor vásárlásakor ellenőrizzük a címkét, tojás festésekor pedig csak erre a célra gyártott festéket használjunk.

Paul Anghel fogyasztóvédelmi igazgató azt tanácsolja, hogy a húst csak kifejezetten erre a célra kijelölt, engedéllyel rendelkező helyről vásároljunk, például hentesboltból, élelmiszerüzletből, illetve a piacokon külön hús árusítására kialakított helyiségekből.

„Ne vásároljanak húst engedély nélküli személyektől vagy helyekről, autók csomagtartójából, még ha az ár viszonylak kedvezőbb is, mert az ilyen kereskedők nem tudják biztosítani a megfelelő szállítási, tárolási és eladási feltételeket, nem tudnak nyugtát adni, amivel igazolható a vásárlás, emellett a megvett termék nem biztonságos, és akár egészségügyi problémákat is okozhat” – mutat rá Anghel.

Az igazgató azt mondja, fontos, hogy a terméket alaposan ellenőrizzük, nem mutatkoznak-e rajta a romlás jelei, például megváltozott szín vagy állag.

„A bárányhús felületén vékony, száraz, rózsaszín vagy piros rétegnek kell lennie, a hús rugalmas, feszes, mind a felületén, mind a vágásnál, szaga friss termékre utal” – magyarázta el az igazgató.

Paul Anghel a tojás vásárlásával kapcsolatosan is óvatosságra int.

„A fogyasztásra szánt tojás héja ép, nem repedezett, nem látható rajta idegen test, nincs furcsa szaga. Feltöréskor a fehérjének sűrű állagúnak és átlátszónak kell lennie, a sárgája pedig kissé lapított gömb alakú, és jól elkülönül a fehérjétől” – részletezte.

A tojásfesték címkéjét is figyelmesen el kell olvasni, rajta van-e a gyártó neve és címe, az összetevők listája, a használati utasítás, illetve a szavatosság.

„Figyelem! Tojásfestéshez ne használjanak másra való festéket, például nyomda- vagy textilfestéket. Bár az eredmény látványos ugyan, ám egyéb típusú festékek használata veszélyes lehet az egészségre” – tette hozzá Paul Anghel.

Hasonlóan óvatosan kell eljárni cukrásztermékek, csokoládé és csokoládéból készült figurák vásárlásakor is.

A borosüvegek címkéjén az alábbi adatoknak kell szerepelniük: a termék megnevezése, a termelő, importőr vagy palackozó neve és címe, a nettó űrtartalom, az alkoholkoncentráció, a gyártási szám, illetve a 10 százalékosnál kisebb alkoholtartalmú italok esetében érvényes szavatosság.