Karácsonyi vásárlási láz: óvatosságra int a fogyasztóvédelem

Idén a legtöbben otthon töltik az ünnepeket

Karácsonyi vásárlási láz: óvatosságra  int a fogyasztóvédelem
Küszöbön a karácsony és ez a kihívásokkal, válságokkal tűzdelt év is a végéhez közeledik. A drágulások, infláció ellenére az emberek – amennyire tehetik –, mégiscsak készülődnek, ünnepi vacsorákat, összejöveteleket terveznek, ajándékokat szereznek be. A fogyasztóvédelmi hatóság elnöke, Paul Anghel ebben a készülődési lázban, az ajándékozás hónapjában azonban figyelemre inti a vásárlókat.

A tisztségviselő az Agerpres hírügynökség által idézett Facebook-bejegyzésében mindenekelőtt arra hívja fel a figyelmet, legyenek óvatosak, ugyanis a luxuscikként, túl alacsony áron kínált termékek esetenként hamisítványok lehetnek. Ugyanakkor egy nemrég közzétett felmérésből az is kiderül, hogy a megnövekedett élelmiszer- és üzemanyagárak okozta szűkülő költségvetési keretek miatt az emberek nagy része idén otthon tölti majd az ünnepeket. Mindazonáltal a megkérdezettek 40 százaléka kifejezetten erre az időszakra félretett megtakarítással rendelkezik.A fogyasztóvédelmi hatóság elnöke, Paul Anghel szombati Facebook-bejegyzésében arra intette a vásárlókat, hogy olyan helyekről szerezzék be a kozmetikai cikkeket, ahol számlát, nyugtát is kapnak vásárláskor, panasz esetén ugyanis szükségük lesz ezekre. Figyelmeztetett, eredeti termékeket az értékesítési láncon kívül, például bódéknál, magánszemélyektől, nem lehet vásárolni.


„Érdemes odafigyelni az árakra is: az alacsony árak gyanúsak, ilyen esetekben a termékek minden bizonnyal párhuzamos ellátási láncokból származnak. Ellenőrizzék azt is, hogy a csomagolás minősége megfelel-e a termék értékének. Egy egyszerű karton/műanyag dobozba csomagolt úgynevezett >>luxustermék<< nagy eséllyel csak egy hamisítvány” – fogalmazott.

Hozzátette, ékszereket is sok helyen árulnak manapság, a kis standoktól kezdve a szupermarketeken át a karácsonyi vásárokig; valódi arany, ezüst vagy féldrágakővel kirakott ékszereket azonban ajánlott ékszerüzletekből vásárolni.

„Az utcasarkon árult, néhány lejbe kerülő  >>ezüstékszer<< nem lehet ezüstből!” – nyomatékosította Anghel. Kiemelte: a nemesfémekkel vagy ezekből készült termékekkel kereskedő cégeknek a fogyasztóvédelem engedélyével is rendelkezniük kell, amelynek másolatát kötelesek kihelyezni az üzletben, jól látható helyen.

A különféle textiltermékek esetében is nagy óvatosságra van szükség, ugyanis a híres márkák nevét viselő, de az ilyen kategóriájú termékeknek a valós árához képest olcsón kínált darabok nagy valószínűséggel hamisítványok.
A  túl alacsony ár gyanús kell, hogy legyen azoknak a lábbeliknek az esetében is, amelyek közismert márkák nevét vagy ezekhez nagyon hasonló nevet viselnek.„Mind a textiltermékek, mind a lábbelik esetében fontos elkérni és megőrizni a nyugtát arra az esetre, ha a fogyasztó utólag panaszt kíván tenni a termék minőségével, biztonságával kapcsolatban” – nyomatékosította Paul Anghel.A fogyasztóvédelem vezetője arra is felhívta a vásárlók figyelmét, hogy alaposan vizsgálják meg az árleszállítások részleteit, főleg azok időtartamát, nézzék meg a régi, áthúzott és az új árat.

Sokan szerényebb ünneplésre készülnek idén

A CEC Bank és a FinZoom.ro által nemrég készíttetett felméréséből ugyanakkor kiderül: az emelkedő közüzemi, élelmiszer- és üzemanyagárak miatt szűkülő pénzkeret arra készteti a romániaiakat, hogy inkább otthon töltsék idén az ünnepeket.

A felmérés szerint, az év végi ünnepekre tervezett költségvetés átlaga 1090 lej, 7 százalékkal nagyobb a tavalyinál. Azonban a megkérdezetteknek csupán a 25,4 százaléka mondta azt, hogy karácsonyra a tavalyinál nagyobb költségvetést engedhet meg magának, míg az emberek 46,8 százaléka kevesebbet lesz kénytelen költeni, 22,6 százalékuk ugyannyi kiadással számol az idei ünnepek alatt, mint tavaly.

A megkérdezettek 40,3 százaléka válaszolta azt, hogy a megemelkedett közüzemi számlák miatt kénytelen meghúzni a nadrágszíjat; 34,6 százalékuk az élelmiszerek drágulását, 17,7 százalékuk pedig a megnövekedett üzemanyagárakat hozta fel indokul.

A kiadásokat a válaszadók 44,5 százaléka a havi fizetéséből fedezi, 40,5 százaléknak megtakarítása van erre a célra, és csupán 8,1 százalék reménykedik karácsonyi prémiumban. Ugyanakkor, az emberek 7 százaléka barátoktól vagy hitelintézményektől szándékozik kölcsönkérni. Tavalyhoz képest mintegy 10 százalékkal nőtt azok aránya, akiknek sikerült pénzt félretennie az ünnepekre, és 12,5 százalékkal csökkent azoké, akik kölcsönhöz akarnak folyamodni.

Főként ünnepi menüre és ajándékokra költenek

A felmérés szerint az ünnep fő kiadásait az ünnepi menü és az ajándékok jelentik; előbbit a válaszadók 50,4, utóbbit pedig 44,23%-a említette. A romániaiak 82,7 százaléka az ünnepeket otthon fogja tölteni a családjával, és csak 7,3% tervezi, hogy vakációzni megy (ezeknek 6,25%-a belföldön, s alig valamivel több, mint egy százaléka) külföldön készül eltölteni az ünnepet). A válaszadóknak közel tíz százaléka tervezi azt, hogy elmegy egy szórakozóhelyre vagy vendéglőbe.

A karácsonyi ünnepi menüre a megkérdezetteknek 27,7 százaléka 300 lejnél kisebb összeget szán, 38,3 százalékuk 300 és 600 lej közötti, 34 százalékuk pedig 600 lejnél nagyobb összeget. Ajándékokra a válaszadók többsége (57,3 százalék) 500 lejnél kevesebbet szándékozik költeni, 28,7 százalékuk 500 és 1000 lej közötti összeget, 3,5 százalékuk több mint 2000 lejt szán erre.

Idén a romániaiak 58,2 százaléka műfenyőt fog feldíszíteni és csak 21,8 százalék akar fenyőfát vásárolni. Ugyanakkor 6,43 százalék az élő cserepes fenyőt választja, 13,5 százalék pedig nem állít karácsonyfát.