Mi lesz az alsóbb osztályú focibajnokságok sorsa?

Mi lesz az alsóbb osztályú focibajnokságok sorsa?
Május 7-én, csütörtökön, Răzvan Burleanu, a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) elnöke videókonferenciát tartott a Megyei Labdarúgó Testületek elnökeivel. A napirendi pont ezúttal az alsóbb osztályú bajnokságok sorsa volt.

(erkedi, póka)

Mindjárt a találkozó után felhívtuk Vasile Marc elnököt a Kolozs Megyei Labdarúgó Testülettől, számoljon be lapunknak is a fővárosi videókonferencia határozatairól. Legelőször is két probléma szerepelt a videókonferencián. Minden megyei testület maga dönthet: lezárja vagy folytatja a IV. és V. liga mérkőzéseit, de erre csak júniusban, esetleg júliusban kerülhet sor a koronavírus-járvány terjedésétől függően. A másik felhívás a játékosok kötelező vírustesztjére vonatkozik. Amint Vasile Marc elmondta, ez nagyon költséges és nem hiszi, hogy Kolozs megye akármelyik alakulata megengedheti magának, esetleg a táblázat jelenlegi első három helyezettje. Ilyen feltételek mellett nem valószínű, hogy megyénkben folytatódna a küzdelem az alsóbb osztályú bajnokságokban.

Kolozs megye IV. ligájában jelenleg a Dési Szamos áll az első helyen 40 ponttal és ha az esetleges folytatás után is ott marad, a III. ligába jutásért selejtezőt játszik. Viszont ellenfele nem az eredetileg kijelölt Szatmár megye bajnoka lesz, mert a konferencián döntést hoztak, hogy a IV. ligából más lesz a feljutási rendszer. Ennek értelmében nem 21 hanem csak 14 együttes kerül a harmadosztályba, a megyei bajnokokat hármas csoportokba sorsolják, semleges helyszínen körmérkőzés után csak a győztes léphet felsőbb osztályba (az időpont augusztus 5-e körül lesz). Amennyiben – visszalépések vagy más okok miatt – a harmadosztály létszáma nem töltődne fel, a legjobb másodikok is esélyt kaphatnak a feljutásra.

A III. liga küzdelmeit „befagyasztják”, egyik csapat sem esik ki. A következő idényre is öt csoport marad, ezek létszáma azonban 16-ról 18-ra nő. Különleges helyzet lesz a feljutás szempontjából, az FRF az öt csoport éllovasai közül az elsőben (Bákói Aerostar) és a negyedikben (Krajovai U 1948) egyenes feljutásról döntött, mivel ezeknek a csapatoknak több mint három pont volt az előnye megszakításkor (az elsőnek 7, a másodiknak 15). A Szloboziai Unirea (2. csoport), a Progresul Spartac (3. csoport) és a Lénárdfalvi ACSF (5. csoport) viszont július végén oda-visszavágós osztályozóra kényszerül a második helyezettel, mégpedig sorrendben az Ulmui Mostişteával, a Szlatinai MSC-vel és a Nagybányai Minaurral.

A II. ligával és az élvonallal kapcsolatosan még nem született végső döntés a folytatásról.