Mennyire lassult az infláció?

Mennyire lassult az infláció?
Néhány tized százalékkal tovább lassult az infláció júniusban: az országos statisztikai intézet (INS) ma közzétett adatai szerint 10,3 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint egy éve a májusi 10,6 százalék után.

A legnagyobb mértékben az élelmiszerárak nőttek, átlagosan 17,88 százalékkal, míg a nem élelmiszer jellegű termékek 4,84, a szolgáltatások pedig 11,5 százalékkal drágultak.

Tavaly júniushoz képest leginkább a cukor drágult, 55 százalékkal. A burgonya (és a zöldségfélék általában) 32, a vaj 30, a tojás 29, a margarin 28, a tehéntúró 27 százalékkal drágult egy év alatt.

Az INS kimutatása szerint a gyógyszerek átlagosan 4,6, az üzemanyagok pedig 11,8 százalékkal kerülnek kevesebbe, mint 2022 júniusában. Immár az élelmiszerek között is van olyan termék, amely olcsóbb, mint egy évvel korábban: az étolaj ára éves összevetésben több mint 8 százalékkal csökkent.

A fogyasztói árak emelkedése nem állt meg, májushoz képest átlagosan 0,40 százalékos drágulást mért az INS, ezen belül  viszont a további áremelkedésért a szolgáltatások 0,84 százalékos és a nem élelmiszer jellegű termékek 0,62 százalékos drágulása volt a felelős, míg az élelmiszerek ára az utóbbi egy hónapban már átlagosan 0,1 százalékkal csökkent.

A fogyasztói áremelkedés több mint egy éve kétszámjegyű Romániában, tavaly júniustól kezdődően idén márciusig meghaladta a 15 százalékot. Az éves infláció tavaly novemberben 16,8 százalékon tetőzött, azt követően - a februári megtorpanástól eltekintve - enyhe lassulás következett.

Az utóbbi 12 hónapban átlagosan 14,2 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak Romániában a 2021 júliusa és 2022 júniusa közötti időszakhoz képest.