Megszüntette az eljárást az ügyészség a marosvásárhelyi katolikus gimnázium volt igazgatója ellen

Megszüntette az eljárást az ügyészség a marosvásárhelyi katolikus gimnázium volt igazgatója ellen
Megszüntette a bűnvádi eljárást a korrupcióellenes ügyészség (DNA) Tamási Zsolt, a felszámolt marosvásárhelyi katolikus iskola volt igazgatója és Stefan Somesan volt Maros megyei főtanfelügyelő ellen - jelentette be a volt intézményvezető pénteken Marosvásárhelyen.

Az önálló intézményként felszámolt magyar iskola volt vezetője pénteki sajtótájékoztatóján rámutatott: 2520 napja kezdődött jogi meghurcoltatása, csaknem hét éve terheltként tartotta számon őt a nyomozó hatóság.

Tamási Zsolt úgy értékelte: megbélyegzése nemcsak személyét, hanem a katolikus iskolát, annak tanulói, tanári és szülői közösségét is érintette, hiszen az iskola ellen indított perekben is sokszor hangzott el érvként, hogy az oktatási intézmény "korrupciós ügy" alapján jött létre, ezért "megalapítása törvénytelen volt".

A volt intézményvezető - aki jelenleg a Bolyai Farkas Líceum aligazgatójaként irányítja a felszámolt katolikus iskola odaköltöztetett osztályait - méltánytalannak nevezte, hogy a vádhatóság ennyi időn keresztül fenntartotta a katolikus iskola ellehetetlenítését célzó, jogilag tisztázatlan állapotot. Az eljárás megszüntetése viszont szerinte visszaigazolta: "érdemes továbbvinni az ügyet, hogy Marosvásárhelyen katolikus iskola működjön".

Ügyvédje, Gogolák H. Csongor felidézte: a DNA 2016-ban hivatali visszaélés gyanújával indított bűnvádi eljárást, 2017-ben pedig vádat is emelt Tamási Zsolt és Stefan Somesan ellen a - kommunizmus idején megszűnt - katolikus gimnázium újraindítása körüli vélt törvénytelenségek miatt. A Maros megyei törvényszék azonban 2018-ban megsemmisítette és kiegészítésre visszaküldte a vádiratot az ügyészségre: ezt a határozatot ugyanabban az évben a marosvásárhelyi táblabíróság döntése jogerőssé tette.

Az ügyvéd szerint az azóta eltelt öt évben arra vártak, hogy a DNA bizonyítékokkal alátámasztott, "jogi lábakon álló" vádiratot állítson össze, ennek érdekében az ügyész "több kihallgatást is tartott", végül a DNA csütörtökön közölte az érintettekkel a döntést, miszerint megszünteti az eljárást. A vádhatóság ezt arra alapozta, hogy a sértett felek, vagyis az Unirea főgimnázium, a főtanfelügyelőség, a Bolyai Farkas Líceum és a városi tanács semmilyen kárt nem szenvedtek a feltételezett bűncselekmények állítólagos elkövetése nyomán, márpedig számszerűsíthető kár híján nem teljesülnek a bűncselekményre vonatkozó törvényi feltételek - magyarázta az ügyvéd. Hozzátette: az érintetteknek húsz napjuk van fellebbezni a döntés ellen.

A volt intézményvezető elleni bűnvádi eljárással párhuzamosan perek és jogi eljárások sorozata zajlott magának a katolikus iskolának a felszámolása érdekében is, amelynek újraalapításával több módon is próbálkozott az egyház, az RMDSZ és a helyi magyar közösség.

A legfelsőbb bíróság tavaly májusban hozott jogerős végzést abban a perben, amelyben román nacionalista szervezetek az iskolát létrehozó miniszteri rendeletek érvénytelenítését kezdeményezték. A katolikus gimnázium felszámolásához vezető döntés nyomán a városi tanács idén újabb határozatban kezdeményezte az iskola önállóságának helyreállítását.

A tanintézet azért szálka a román nacionalista szervezetek szemében, mert bár megpróbálták megakadályozni, a római katolikus egyház 2004-ben visszaperelte az egykor államosított marosvásárhelyi iskola épületeit. A katolikus gimnázium egykori főépületében ma Marosvásárhely román tannyelvű elitiskolája, az Unirea Főgimnázium működik. Az elitiskola szülői és tanári közössége attól tart, hogy ha újraalakul a katolikus iskola, egy idő után igényt fog tartani egykori épületeire.

Borítókép: Bereckzy Sándor

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Pénteken is folytatódott a közoktatási törvény tervezetének csütörtökön kezdődő cikkelyenkénti vitája a képviselőház tanügyi szakbizottságában. Csütörtökön az ülést hamarosan fel kellett függeszteni, mivel Ligia Deca oktatási miniszter időközben megváltoztatta az egyházak egyik módosító javaslatával kapcsolatos álláspontját. Arról az előírásról van szó, amely szerint a romániai oktatásban biztosítani kell a gondolat szabadságát, illetve az ideológiáktól, vallási dogmáktól és politikai tanoktól való függetlenséget.
Közhír