Megnyitotta új oktatási központját a műszaki egyetem

UTCN oktatási központ
Korszerű, oktatásra alkalmas tereket alakítottak ki FOTÓ: FACEBOOK
Felavatták a Kolozsvári Műszaki Egyetem (UTCN) új oktatási központját hétfőn, a két emblematikus épületből álló létesítményben oktatásra, kutatásra és konferenciaszervezésre alkalmas terek, valamint pihenőhelyiségek is találhatók.

Az egyetem 2017-ben vette meg és 2020-ban kezdte el felújítani a Malom/Baritiu utcában álló egykori divatház és a közvetlen szomszédságában álló bank épületét. A munkálatokat tavaly év végén fejezték be. 

„A város két emblematikus épületének sikerül így új funkciót adni, egyrészt a Transilvania Bank valamikori székhelyének, másrészt a szomszédjában működő divatház volt épületének. Ma mindkettő az oktatás és az egyetemi hallgatók szolgálatába áll. A volt banképületben zajlik majd az oktatás, a szemináriumok és laboratóriumi tevékenységek. A kikapcsolódásra alkalmas tereket pedig a fiatalok elképzelései szerint alakítottuk ki. Az UTCN új oktatási központja az innovációt, a kutatást és a start-up-okat szolgálja” – nyilatkozta a megnyitón Vasil Topa, az egyetem rektora. 

„Kolozsvár versenyképességét az egyetemek biztosítják. A város az egyetemek folytán vált azzá, ami. A Műszaki Egyetem is hozzájárult ahhoz, hogy Kolozsvár bekerüljön a Bajnokok Ligájába. Önök túllépték a régió és az ország határait, kutatás, fejlesztés, innováció és IT terén első osztályban játszanak. Bebizonyították, hogy itthon is lehet úgy dolgozni, hogy számba vegyenek minket ebben a fontos ágazatban, amely a jövő jól fizetett állásait kínálja a fiataloknak. A kolozsvári egyetemek bebizonyították, hogy itthon is lehet sikereket elérni. Ezért sok külföldi diák szeretne itt maradni. Ez a központ újra megerősíti azt, ami Kolozsváron van: a tudásalapú gazdaság felé való határozott elmozdulást” – fogalmazott Emil Boc polgármester a megnyitón.