Mától több mint egymillió személynek nőtt a nyugdíja

Mától több mint egymillió személynek nőtt a nyugdíja
400 lejről 520 lejre nő március elsejétől a nyugdíjasoknak járó szociális juttatás, amelyben 1 022 168 személy részesül – közölte a munkaügyi minisztérium.

„A szociális juttatást az állami költségvetésből folyósítjuk, mint különbséget az 520 lejes szociális plafon és a hozzájárulások alapján járó nyugdíj között. Megjegyezzük, hogy ez a juttatás nem jelent egy önálló nyugdíjkategóriát, ami feltétel nélkül járna, hanem egy jövedelemhatár, amelyet elér minden nyugdíj, amelynek összegét a hozzájárulások alapján állapítottak meg, és nem éri el ezt a szintet” – részletezi a szaktárca sajtóközleménye.

A juttatás haszonélvezőjének a romániai nyugdíjrendszerhez kell tartoznia, állandó romániai lakhellyel kell rendelkeznie, a nyugdíjból és más nyugdíjbiztosítók által egy különleges törvény mentén folyósított, más juttatásokból származó jövedelme pedig a szociális juttatás plafonértéke alatt kell lennie.

„A szociális juttatás értékének emelése a 2016–2020-as kormányprogramban rögzített intézkedések egyik prioritást élvező lépése, ami hozzájárul a szegénység visszaszorításához, és növeli a lakosság életszínvonalát. Ebben az összefüggésben 2017. július elsejétől a nyugdíjpont értéke 1000 lejre nő” – közli a munkaügyi minisztérium.