Marosvásárhely - Független román jelölt lesz Soós Zoltán kihívója

A hétfő reggeltől független Suciu professzor az annak idején még kétnyelvű Bolyai líceumban végzett (fotó: Facebook)
Függetlenként induló szívsebész lenne Soós Zoltán jelenlegi polgármester kihívója Marosvásárhelyen az idei helyhatósági választásokon. Horatiu Suciu hétfőn, a városháza előtt tartott sajtótájékoztatón jelentette be indulását.

Közölte továbbá, hogy hétfőn reggel kilépett a Nemzeti Liberális Pártból (PNL), ahol a helyi szervezet vezetője és helyi önkormányzati képviselő is volt, és függetlenként pályázza meg a polgármesteri tisztséget - számolt be róla az Agerpres hírügynökség.

A liberális párttól való függetlenedéstől Horatiu Suciu a többi román párt, sőt a marosvásárhelyi magyarok támogatását is reméli. "Feláldoztam magam politikailag és szakmailag" - idézte az Agerpres Suciut, aki elmondása szerint azért indul függetlenként, mivel szerinte a polgármester megválasztása nem az egyes pártok, hanem a marosvásárhelyi polgárok ügye.

Eredményei között említette, hogy a nagy szakmai hírnévnek örvendő szívkórház vezetőjeként menedzseri tapasztalatokra is szert tett, és tavaly az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) keretében sikerült támogatást szereznie egy új szívkórház építésére. A beruházás értéke 105 millió euró.

Azt is mondta, hogy régóta foglalkoztatja a jelöltség gondolata, de a döntést a napokban hozta meg, a város idei költségvetésének az elfogadása után, melyet az "alulfejlesztés" büdzséjének nevezett. Továbbá a köztisztaság és a közlekedés szerinte rendezetlen kérdését és a fiatalok elvándorlását is felrótta a városvezetésnek.

"Újjá akarom éleszteni a város szívét, mely leállt" - jelentette ki Suciu. Hozzátette: szívsebészként 4000 gyereket és ugyanennyi felnőttet műtött meg, most "a város szívét és életét szeretné megmenteni". Önéletrajza szerint szívsebészi tevékenysége mellett a marosvásárhelyi orvosi és gyógyszerészeti egyetem professzora és szenátusi elnöke.

A Vásárhely.ma portál azt írta, kérdésükre, hogy milyen érvekkel állítaná maga mellé a magyar szavazókat, Suciu közölte: Marosvásárhelyen született, tanult, az akkor még kétnyelvű Bolyai Farkas Gimnáziumban érettségizett, jó viszonyt ápol minden közösséggel, és nem vall szélsőséges nézeteket.

Bár Suciu függetlenként indul, a sajtótájékoztatón a PNL több helyi politikusa és megyei elnöke, Ciprian Dobre is jelen volt. Utóbbi tavaly októberben bejelentette: valamennyi román párttal készek együttműködni, hogy közös jelöltet állítsanak Soós Zoltán ellenében.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) marosvásárhelyi szervezete a napokban közölte: semmisnek tekinti a PNL-vel kötött koalíciót, miután annak frakciója nem szavazta meg a város büdzséjét. Ugyanakkor felszólította a párt alpolgármesterét, Alexandru Györgyöt, mondjon le tisztségéről. Hasonló felszólításra a PNL októberi bejelentése után is sor került.

Marosvásárhely jelenlegi polgármestere, Soós Zoltán közölte, hogy újabb mandátumot vállalna idén, miután 2020 szeptemberében függetlenként, a magyar pártok támogatásával a szavazatok 50,54 százalékát szerezte meg.

A legutóbbi népszámlálás adatai szerint a 116 ezer lakosú Marosvásárhelyen 40 ezer fős magyar közösség él.